Εμβόλιο Pfizer: Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Τι έδειξε νέα μελέτη στη Βρετανία

Η «μάχη» για το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Τι γίνεται στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ρεπορτάζ της Μαρίας Τσιλινίκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στη 1 Φεβρουαρίου.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στο παραλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μια ανησυχητική μετάλλαξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης.

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους

Τα προκαταρκτικά δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομότιμους και περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ασθενών, υποδηλώνουν επίσης ότι μια σημαντική αναλογία ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να μην είναι επαρκώς προστατευμένοι από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού μέχρι να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που ηγήθηκαν της μελέτης. 

«Εντός του καλοκαιριού θα εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων»

Τι έδειξε η μελέτη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Κατά τη μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα χρησιμοποιήθηκαν δείγματα αίματος από 26 ανθρώπους που είχαν δεχθεί την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer τρεις εβδομάδες πριν για να ελεγχθεί αν το εμβόλιο θα προστάτευε από δύο παραλλαγμένα στελέχη του ιού SARS-CoV-2, την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως B1.1.7, και τη Νοτιοαφρικανική παραλλαγή, η οποία φέρει τη μετάλλαξη E484K. 

Σύγκριση 7 εμβολίων: Η αποτελεσματικότητά τους στις μεταλλάξεις του ιού

Όταν ελέγχθηκαν τα δείγματα ορού του αίματος, όλοι εκτός από επτά συμμετέχοντες είχαν επίπεδα αντισωμάτων αρκετά υψηλά για να εξουδετερώσουν τον ιό, δηλαδή να προστατεύσουν από τη μόλυνση, δήλωσαν οι ερευνητές. 

Όταν ωστόσο οι επιστήμονες πρόσθεσαν όλες τις σημαντικές μεταλλάξεις που υπάρχουν στην παραλλαγή B1.1.7, διαπίστωσαν πως επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς χρειάζονται κατά μέσο όρο διπλάσια υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων για να εξουδετερωθεί ο ιός. 

Όταν προστέθηκε η μετάλλαξη E484K, απαιτούνταν ακόμη υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων για την εξουδετέρωση του ιού. Κατά μέσο όρο χρειαζόταν να αυξηθούν στο δεκαπλάσιο, δήλωσαν οι ερευνητές. 

Υπενθυμίζεται ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά της Covid-19 εμφανίσθηκε και στο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top