Σύγκριση 7 εμβολίων: Η αποτελεσματικότητά τους στις μεταλλάξεις του ιού

Ο πίνακας που παρουσίασε ο Ηλίας Μόσιαλος

Μεταφορά και φύλαξη εμβολίων της Pfizer - AP Video

Έναν πίνακα σύγκρισης των επτά εμβολίων, βάσει των βασικών τους στοιχείων, παραθέτει με ανάρτησή του στο facebook, o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως τα εμβόλια που έχουν διαφορές στον σχεδιασμό, έτσι και οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια έναντι της Cοvid-19, σχεδιάστηκαν με διαφοροποιήσεις: από τον αριθμό των εθελοντών, τον τρόπο και τα διαστήματα συλλογής αποτελεσμάτων, τα ενδιάμεσα σημεία ανάλυσης των συμπτωματικών συμμετεχόντων, και πολλά άλλα, επισημαίνει ο καθηγητής.

Μόσιαλος: Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο σε δύο ομάδες πληθυσμού

Όμως, το σημαντικό είναι ότι κάποια από τα εγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία έχουμε και τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις και τα κλινικά δεδομένα, φαίνεται να έχουν εξαιρετικά στοιχεία αποτελεσματικότητας (όπως της Pfizer και της Moderna). Στην περίπτωση της Pfizer, έχουμε και την επιβεβαίωση μέσω των εμβολιασμών στο Ισραήλ.

Το εμβόλιο της Pfizer- φωτογραφία ΑΡ

Το εμβόλιο της Pfizer- φωτογραφία ΑΡ

Κάποια αλλά υστερούν στο μέτωπο των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων από μεγάλες κλινικές δοκιμές, όπως το ρωσικό Sputnik-V που όμως έχει εξαιρετικό σχεδιασμό και από τις ανακοινώσεις φαίνεται να έχει επίσης υψηλή αποτελεσματικότητα, σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Μόσιαλος: Επηρεάζει η μετάλλαξη του κορωνοϊού το εμβόλιο;

Το μόνο εμβόλιο που χρειάζεται μία δόση

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της βελγικής φαρμακοβιομηχανίας Jansen -που ανήκει στον όμιλο εταιριών της αμερικανικής πολυεθνικής Johnson & Johnson και θα καταθέσει σύντομα αίτηση έκτακτης αδειοδότησης-, είναι το μόνο εμβόλιο μέχρι τώρα, που χρειάζεται μόνο μια δόση. (Ο κ. Μόσιαλος σημειώνει πως επί του παρόντος τρέχει ακόμα η κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ που οι εθελοντές λαμβάνουν 2 δόσεις του εμβολίου.) Όπως λέει, η ανακοίνωση φάνηκε πως παρουσιάζει ένα μέτριας αποτελεσματικότητας εμβόλιο, «αλλά επί της ουσίας με μια μόνο δόση το εμβόλιο προστατεύει κατά 85% από τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου» επισημαίνει. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως 49 ημέρες μετά το εμβόλιο, δεν καταγράφηκαν εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θάνατοι. 

Και αυτό, όπως γράφει η ανακοίνωση της εταιρείας, ισχύει σε όλες τις χώρες που διενεργήθηκαν κλινικές δοκιμές. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Ακόμα και στη Νότιο Αφρική, που το εμβόλιο δεν είχε υψηλή αποτελεσματικότητα και κάποιοι νόσησαν από τον ιό παρά τον εμβολιασμό, δεν ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα.

Τα επτά εμβόλια και τα χαρακτηριστικά τους

1). Εμβόλιο Pfizer: Xρησιμοποιεί τύπο αγγελιαφόρου mRNA, είναι δύο δόσεων και χορηγείται σε διάστημα τριών εβδομάδων, έχει αποτελεσματικότητα 95% σε διάστημα 7 ημερών από τη δεύτερη δόση και 92% με βάση τα δεδομένα στο Ισραήλ. Δύο μελέτες έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικό και στις δύο παραλλαγές του ιού. Έχει λάβει ευρωπαϊκή έγκριση για χορήγηση.

2). Εμβόλιο Moderna: Xρησιμοποιεί τύπο αγγελιαφόρου mRNA, είναι δύο δόσεων και χορηγείται σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, έχει αποτελεσματικότητα 94,1% σε διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση. Δύο μελέτες έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικό και στις δύο παραλλαγές του ιού. Έχει λάβει ευρωπαϊκή έγκριση για χορήγηση.

3). Εμβόλιο AstraZeneca: Xρησιμοποιεί τύπο αγγελιαφόρου ιικού φορέα, είναι δύο δόσεων και χορηγείται σε διάστημα 4 έως 12 εβδομάδων, έχει αποτελεσματικότητα 59,5% με ολόκληρες τις δύο δόσεις. Αναμένεται να ανακοινωθούν αποτελέσματα για τις δύο παραλλαγές του ιού. Έχει λάβει ευρωπαϊκή έγκριση για χορήγηση.

4). Εμβόλιο Novavax: Είναι πρωτεϊνικού τύπου, δύο δόσεων και χορηγείται σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, έχει αποτελεσματικότητα 95,6% σε διάστημα 7 ημερών από τη δεύτερη δόση. Φαίνεται να έχει 85,6% αποτελεσματικότητα στη βρετανική μετάλλαξη και 49% στη νοτιοαφρικανική. 

5). Εμβόλιο Jansen: Xρησιμοποιεί τύπο αγγελιαφόρου ιικού φορέα, είναι μίας δόσης και έχει αποτελεσματικότητα 66% μετά από 28 μέρες. Έχει όμως 85% μείωση από σοβαρές επιπτώσεις της Covid. 

6). Εμβόλιο Sinovac: Χορηγούνται δύο δόσεις σε διάστημα δύο εβδομάδων κι έχει αποτελεσματικότητα 50,5% σύμφωνα με μελέτη στη Βραζιλία.

7). Εμβόλιο Sputnik V: Xρησιμοποιεί τύπο αγγελιαφόρων από δύο ιικούς φορείς, είναι δύο δόσεων και χορηγείται σε διάστημα τριών εβδομάδων. Έχει αποτελεσματικότητα 92% σε διάστημα 7 ημερών από τη δεύτερη δόση

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top