Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους

Είναι παρόμοια με τη γενετική αλλαγή στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο - AP Video

Η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού φαίνεται να υφίσταται κάποιες ανησυχητικές νέες γενετικές αλλαγές, λένε επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δοκιμές σε ορισμένα δείγματα δείχνουν μια νέα μετάλλαξη, που ονομάζεται E484K, παρόμοια με αυτή που έχει ήδη διαπιστωθεί στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αλλά και της Βραζιλίας.

Κορωνοϊός: Όσα γνωρίζουμε για τις δύο μεταλλάξεις του ιού μέχρι σήμερα

Εμπειρογνώμονες που συνεργάζονται με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας έχουν εντοπίσει 11 περιπτώσεις της παραλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μετάλλαξη E484K, σε σύνολο 214.159 δειγμάτων.

Παρόλο που αυτή η νέα γενετική αλλαγή μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τα εγκεκριμένα εμβόλια δείχνουν να λειτουργούν στις υπάρχουσες μεταλλάξεις, λένε οι ειδικοί.

Βρετανία: 11 κρούσματα της νέας μετάλλαξης σε άτομα που δεν είχαν ταξιδέψει

«Ανησυχητική εξέλιξη, αν και όχι εντελώς απρόσμενη» περιέγραψε το εύρημα για τη μετάλλαξη E484K,  ο Δρ Τζούλιαν Τανγκ, εμπειρογνώμονας ιών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Οι ειδικοί έχουν εξηγήσει άλλωστε, ότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται, καθώς δημιουργούν νέα αντίγραφα για να εξαπλωθούν και να ευδοκιμήσουν. Ο ίδιος επισήμανε πως είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και τα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουν τις ευκαιρίες για περαιτέρω μετάλλαξη του ιού. «Διαφορετικά, όχι μόνο ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, αλλά και να εξελίσσεται» είπε χαρακτηριστικά. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εντείνει τα μέτρα για τον έλεγχο της διάδοσης των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού. Επείγουσες δοκιμές για την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής ξεκινούν σε διάφορα μέρη της Αγγλίας, ενώ έχουν επιβληθεί και περιορισμοί στα ταξίδια για να σταματήσουν να εισέρχονται ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Τα εμβόλια και η νέα μετάλλαξη E484K

Έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι η μετάλλαξη E484K μπορεί να βοηθήσει τον ιό να αποφύγει τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα αντισώματα.

Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα της Moderna δείχνουν ότι το εμβόλιο της εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό έναντι παραλλαγών, όπως αυτή, αν και η ανοσολογική απόκριση του ανθρώπινου σώματος μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή ή να μην έχει τόση διάρκεια.

Moderna: Αποτελεσματικό το εμβόλιο στις δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Δύο νέα εμβόλια για την Covid-19, που θα μπορούσαν να εγκριθούν σύντομα, της Novavax και της Janssen, φαίνεται να προσφέρουν κάποια προστασία.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το θετικό είναι ότι τα εμβόλια μπορούν να επανασχεδιαστούν και να τροποποιηθούν, ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στην προστασία που παρέχουν από τις μεταλλάξεις, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top