Κορωνοϊός: Ποια χρονιά θα επιτευχθεί παγκόσμια ανοσία

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις φτωχές χώρες

Μεταφορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ινδία. Βίντεο Reuters

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις μη ανεπτυγμένες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας («ανοσία της αγέλης») έναντι του κορωνοϊού, καθώς δεν αναμένεται να την επιτύχουν τουλάχιστον πριν το 2024 και μερικές ίσως και αργότερα.

Εμβόλιο: Θα γίνει τελικά η συνάντηση AstraZeneca και ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Economist Intelligence Unit (EIU), αναφορικά με τις παγκόσμιες ανισότητες, μπορεί στις ανεπτυγμένες χώρες o εμβολιασμός να πραγματοποιείται έστω και μετ' εμποδίων, όμως οι φτωχές χώρες αγωνιούν να βρουν διαθέσιμα εμβόλια στην αγορά.

Η Sanofi θα βοηθήσει την Pfizer στην παραγωγή 100 εκατ. δόσεων εμβολίου

«Το 2022 η ανοσία στις ανεπτυγμένες χώρες» 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Ισραήλ και ίσως ακόμη μερικές, πιθανώς θα επιτύχουν «εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη», δηλαδή σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, το υγειονομικό προσωπικό και σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού τους, έως το τέλος του 2021.

Κάτι ανάλογο θα κάνουν ακόμη μερικές ανεπτυγμένες χώρες έως τα μέσα του 2022 και οι περισσότερες χώρες μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του 2022.

κορωνοϊός Νιγηρία

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για επίτευξη συλλογικής ανοσίας μέχρι το 2024 στις φτωχές χώρες. AP Images

Γιατί θα καθυστερήσει η συλλογική ανοσία στις φτωχές χώρες; 

Εκτιμάται ότι 84 χώρες, οι πιο φτωχές σε παγκόσμιο επίπεδο, θα αργήσουν να αποκτήσουν επαρκείς δόσεις και κάποιες θα δίνουν αγώνα έως το 2025 για τη συλλογική ανοσοποίηση του πληθυσμού τους. 

Αυτό το παγκόσμιο ρήγμα ανάμεσα στους «κατέχοντες» και στους μη έχοντες (εμβόλια και όχι μόνο) «πρόκειται να καθορίσει την παγκόσμια οικονομία, το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο, τα ταξίδια και σχεδόν τα πάντα», δήλωσε στη Guardian η Agathe Demarais, επικεφαλής της μελέτης της EIU.

Οι αιτίες για τις εμβολιαστικές καθυστερήσεις είναι πολλές, όπως:

-    η εξασφάλιση των αναγκαίων συστατικών των εμβολίων

-    οι περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής

-    οι δυσκολίες στην παράδοση

-    οι ανεπαρκείς ιατρικές υποδομές σε μερικές χώρες

-    η έλλειψη εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού για να κάνει τα εμβόλια

Σε χώρες τεράστιες σε έκταση και πληθυσμό, όπως η Ινδία και η Κίνα, και μόνο το να φθάσουν τα εμβόλια σε κάθε γωνιά της επικράτειάς τους αποτελεί άθλο. Σε ανεπτυγμένες χώρες με μεγάλο ποσοστό σκεπτικιστών απέναντι στα εμβόλια, όπως η Ιαπωνία, υπάρχουν πρόσθετες δυσκολίες στη μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού τους έως το τέλος του 2021.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top