Γερμανία: Ποια μέτρα προτείνει κατά της μετάδοσης των μεταλλάξεων του ιού

Νέα κριτήρια για τεστ, καραντίνα και καθολική απαγόρευση μετακινήσεων

Στιγμιότυπα από το lockdown στη Γερμανία

Αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης των νέων παραλλαγών του SARS-Cov-2 προτείνει η γερμανική πλευρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περιλαμβανομένων νέων κριτηρίων για τεστ, καραντίνα και καθολική απαγόρευση μετακινήσεων και επιστροφών ακόμα και Ευρωπαίων από τις εν λόγω περιοχές.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συμπεράσματα για την πανδημία και την αντιμετώπισή της

Σύμφωνα με non paper της  γερμανικής πλευράς προτείνεται στους ηγέτες να επεξεργαστούν εξαιρετικά αυστηρότερες ρυθμίσεις και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης των νέων παραλλαγών του ιού. 

Αναλυτικά προτείνεται οι 27 να αναλάβουν τις εξής δεσμεύσεις:

  • τεστ και απαίτηση καραντίνας σε όσους παρέμειναν σε περιοχή παραλλαγής ιού εντός δέκα ημερών πριν από την είσοδο στην περιοχή ΕΕ 
  • υποχρεωτική δοκιμή πριν από την είσοδο (πρέπει να δοθεί απόδειξη πριν από την είσοδο)
  • να επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών (για παράδειγμα αεροπορικώς) από περιοχές παραλλαγής ιών
  • μόνο με απόδειξη αρνητικού αποτελέσματος δοκιμής που λαμβάνεται με αποδεκτή δοκιμή, (μέχρι 48 ώρες πριν από την αναχώρηση)
  • απαίτηση καραντίνας μετά την είσοδο, με περιορισμένες εξαιρέσεις μόνο για άτομα που εργάζονται στον τομέα μεταφορών επιβατών ή εμπορευμάτων (όλων των τρόπων μεταφοράς) και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Επιπλέον τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να προσθέσουν, αν το θεωρούν απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας, περαιτέρω προσωρινές απαγορεύσεις κατά την είσοδο και τη μεταφορά επιβατών που εισέρχονται από τρίτες χώρες με περιοχές παραλλαγής ιών, πρωτίστως περιορισμός των εξαιρέσεων για τα απαραίτητα ταξίδια σε εκείνα που ισχύουν από τα μέσα Μαρτίου έως το τέλος Ιουλίου 2020

Προτείνεται η απαγόρευση μεταφοράς επιβατών για περιορισμένη χρονική διάρκεια να ισχύει πιθανώς και για πολίτες της ΕΕ και άτομα με δικαίωμα διαμονής στην ΕΕ.

Επίσης, ζητείται να καταρτιστεί κοινή λίστα περιοχών παραλλαγής ιών, για να υπάρχει ομοιόμορφη βάση για όλα τα κράτη μέλη να επιβάλλουν δοκιμές και, κατά περίπτωση, απαιτήσεις καραντίνας. Αυτός ο κατάλογος πρέπει να ενημερώνεται τακτικά από το Συμβούλιο με απλή διαδικασία, που θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει τη διαγραφή περιοχών από τη λίστα.

Προτείνεται ακόμα η προσθήκη του κριτηρίου επιπολασμού παραλλαγών ιών για τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας στον κατάλογο των δεδομένων που πρέπει να παρέχονται στο ECDC και να χρησιμοποιηθεί για τη χαρτογράφηση περιοχών κινδύνου, με κόκκινο χρώμα.

Τέλος, σε προαιρετική βάση προτείνεται ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας σε μια περιοχή παραλλαγής ιών σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για παράδειγμα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top