Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει δράση και ακυρώνει αποφάσεις του Τραμπ

Υπέγραψε διατάγματα για πανδημία, κλιματική αλλαγή και ανισότητητες

Σήκωσε μανίκια κι έπιασε δουλειά από το πρώτο λεπτό της θητείας του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Το πρώτο που έκανε ήταν να υπογράψει σειρά διαταγμάτων που ακυρώνουν αποφάσεις του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ. 

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν έφτασε στον Λευκό Οίκο με τη σύζυγό του

Ανάμεσα σε αυτό το εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. 

ΗΠΑ: Οικογενειακό κειμήλιο η Βίβλος στην οποία ορκίστηκε ο Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ τυπικά αποχώρησαν από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020, παρ’ όλ’ αυτά με την αποχώρηση Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ο νέος πρόεδρος υπέγραψε την επιστροφή στη συνθήκη.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. 

Lady Gaga - Jennifer Lopez: Οι εμφανίσεις τους στην ορκωμοσία του Μπάιντεν

Παράλληλα, ο 45ος πρόεδρος έβαλε στο συρτάρι διατάξεις για την περιβαλλοντική προστασία. Υπήρξε εξάλλου - μικρή - αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα τα χρόνια της προεδρίας του. 

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του, κάτι που συνέβη.

Τραμπ: Τι έγραφε το γράμμα που άφησε για τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

«Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος υπογράφοντας το κείμενο, ένα από τα αρκετά εκτελεστικά διατάγματα που είχε προετοιμάσει η ομάδα του. 

«Είμαστε αντιμέτωποι με τέσσερις σημαντικές κρίσεις, την πανδημία κορωνοϊού, την οικονομική κρίση που προκύπτει από αυτή, την κλιματική αλλαγή και τη φυλετική ανισότητα. Σήμερα ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε δράση για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», ανέφερε tweet στον λογαριασμό του νέου προέδρου. 

 

 

Άλλο ένα από τη δέσμη των συνολικά 17 διαταγμάτων ανακαλεί την άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL.

Συνθήκη Παρισίων: Η ΕΕ χαιρετίζει την έναρξη της διαδικασίας επανένταξης των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσόρισε την απόφαση του Δημοκρατικού νέου προέδρου των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν, να κινήσει τη διαδικασία επανένταξης της χώρας του στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, με ανακοίνωση, η οποία συνυπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τ. Μπορέλ.

Μορατόριο στις απελάσεις μεταναστών για 100 ημέρες

Η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα αναστείλει επίσης τις απελάσεις ορισμένων κατηγοριών παράτυπων μεταναστών για εκατό ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει «δίκαιη και αποτελεσματική» εφαρμογή της νομοθεσίας για το ζήτημα, ενώ συναφώς θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και στην αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού», αναφέρει υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας που συντάχθηκε χθες βράδυ.

Τζο Μπάιντεν: Οι τραγωδίες που σημάδεψαν τη ζωή του

Ο νέος πρόεδρος είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κήρυσσε μορατόριο των απελάσεων.

Ωστόσο δεν έχει κάνει ακόμη σαφή τα σχέδιά του για τη διαταγή που είχε εκδοθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τον Μάρτιο του 2020, που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να απελαύνουν πρακτικά σχεδόν όλους τους μετανάστες που περνούν παράτυπα τα σύνορα.

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ - «Στόχος μου η ενότητα»

Αφότου εκδόθηκε η διαταγή αυτή περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν επαναπροωθηθεί στις πατρίδες τους ή στο Μεξικό, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα τελωνεία και τη φύλαξη των συνόρων (Customs and Border Protection, CBP).

Ο μέλλων Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ότι θα ήταν «ασύνετο» οι μετανάστες να προσπαθήσουν να φθάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ επί του παρόντος, διότι οι δυνατότητες επεξεργασίας αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου είναι περιορισμένες.

Αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ - «Θα επιστρέψω»

«Σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο», εξήγησε.

Στην κεντρική Αμερική σχηματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καραβάνια μεταναστών που ήθελαν να φθάσουν στα σύνορα μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, αλλά διαλύθηκαν βίαια.

Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη εκτελεστικά διατάγματα ώστε να καταργηθούν σκληρές πολιτικές του προκατόχου του για το ζήτημα της μετανάστευσης, όμως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Ορκωμοσία Μπάιντεν με Gaga, JLo και 25.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς

Παράλληλα, έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που θα ανοίξει τον δρόμο, ώστε να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα. Σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις προσεχώς.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα εξετάσει είναι πιθανόν η κατάργηση διάταξης που έκανε δυσκολότερο για τους φτωχότερους μετανάστες να εξασφαλίζουν άδειες μόνιμης παραμονής.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top