Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ - «Στόχος μου η ενότητα»

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Καπιτώλιο - Στη Φλόριντα ο Τραμπ

Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, σήμερα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Είναι ο 46ος στην αμερικανική ιστορία. Η ορκωμοσία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καπιτώλιο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκε στη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής που ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου.

Η ορκωμοσία της Κάμαλα Χάρις στο Καπιτώλιο / AP Images

Στην τελετή βρίσκονται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Τζορτζ Μπους και η Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του, Χίλαρι / AP Images

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, Μισέλ / AP Images

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε μια ανάρτηση για τη σύζυγό του, συνοδεύοντάς την με μια φωτογραφία, όπου οι δυο τους κρατιούνται χέρι - χέρι. «Σε αγαπώ Τζιλ, και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευγνώμων που σε έχω μαζί μου στο ταξίδι που έχουμε μπροστά μας», έγραψε.

Ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ / AP Images

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, με το προεδρικό ελικόπτερο «Marine One». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ έχει αφήσει ένα σημείωμα για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

Αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ - «Θα επιστρέψω»

Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Μπάιντεν, ενώ δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά αλλά ούτε και δια ζώσης. Πριν από λίγο μάλιστα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Φλόριντα.

Μετά την αποχώρηση Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν έγραψε στο Twitter: «Είναι μια νέα μέρα για την Αμερική».

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα. Έκανε αναφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, στους εξτρεμιστές και την τρομοκρατία. «Χρειαζόμαστε ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Θα δώσω όλη μου την ψυχή για τον σκοπό όλης της Αμερικής» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ μιλά για μια ιστορική μέρα για τις ΗΠΑ / AP Images

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της Δημοκρατίας. «Είναι μια ιστορική ημέρα, είναι η μέρα της Δημοκρατάις, η μέρα των ΗΠΑ. «Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η Δημοκρατία είναι τα πάντα. Είδαμε βία και εδώ πριν από κάποιες ημέρες, είπα ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη μετάβαση στον νέο πρόεδρο, θα συνεχίσουμε με τολμηρά βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε το έθνος που όλοι γνωρίζουμε. Ευχαριστώ τους προκατόχους μου, ευχαριστώ τους προηγούμενους ηγέτες που είναι εδώ μαζί μας. Μόλις ορκίστηκα, όπως έχουν κάνει οι προκάτοχοί μου» δήλωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Καπιτώλιο / AP Images

Τόνισε ότι στόχος του είναι να ενώσει την Αμερική και να διαγρλαψει τα λάθη του παρελθόντος. «Στόχος μου είναι να ενώσω την Αμερική, να λειτουργήσουμε μαζί ενωτικά, να βάλουμε στην άκρη φοβίες, εξτρεμισμούς. Μόνο με το πνεύμα της ενότητας θα πετύχουμε πολλά, θα σβήσουμε λάθη του παρελθόντος, θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας, μόνο αν δώσουμε ασφάλεια και υγείας σε όλους, μόνο τότε θα κάνουμε την Αμερική έναν τόπο ειρήνης. Η Ιστορία μας ήταν μια ιστορία μαχών, απόκτησης ισότητας. Υπήρχε δαιμονοποίηση, υπήρχε ρατσισμός» ανέφερε.

Το tweet του Ομπάμα για τον Μπάιντεν

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανήρτησε μια φωτογραφία με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Συγχαρητήρια φίλε μου. Αυτή είναι η στιγμή σου» έγραψε στην ανάρτησή του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top