Βρετανία: Ξεκινούν από αύριο οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του Covid-19

Ποια χώρα θα ακολουθήσει

Αναμένονται από αύριο, Τρίτη, οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Βρετανία, τη στιγμή που γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια εξασφάλισης έγκαιρης προμήθειας του εμβολίου από πολλές χώρες.

Βρετανία: Ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer - Τη Δευτέρα ξεκινά ο εμβολιασμός

Στόχος των κυβερνήσεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων και στη συνέχεια του υπόλοιπου πληθυσμού. Η Βρετανία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αρχίζει μαζικό εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Συνολικά, έχει παραγγείλει 40.000.000 δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 20.000.000 σε συνολικό πληθυσμό 67.000.000.

Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι άνω των 80 ετών και όσοι εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας. Από τους πρώτους θα εμβολιαστούν η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 94 και 99 ετών αντιστοίχως, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση.

Έφτασαν τα πρώτα εμβόλια στη Βρετανία

Η πρώτη παρτίδα εμβολίων έφτασε στο κέντρο εμβολίων στο Κρόιντον για να διανεμηθεί στη συνέχεια στα 50 νοσοκομεία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και τα οποία θα αποτελέσουν τους «κόμβους» για να ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βρετανία: Επιχείρηση «Πανάκεια» για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού

Η αποθήκευση και συντήρησή τους είναι ιδιαίτερη για αυτό και τα νοσοκομεία έχουν προμηθευτεί ισχυρούς καταψύκτες. Πενήντα νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν, να διατηρήσουν και να διαθέσουν το εμβόλιο της Pfizer για την πρώτη από τις δυο δόσεις που θα γίνουν. Τα 13 νοσοκομεία βρίσκονται στην κεντρική Αγγλία, οκτώ είναι στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, επτά είναι στην ανατολική Αγγλία και Λονδίνο, και μόνο ένα σε καθεμία από τις περιοχές του Γιορκσάιρ στα βορειοανατολικά της χώρας. 

Η δεύτερη χώρα που θα αρχίσει μαζικούς εμβολιασμούς

Η δεύτερη χώρα που θα ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς είναι η Ρωσία. Προτεραιότητα θα έχουν γιατροί και εκπαιδευτικοί.

Ωστόσο οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» θα συνεχιστούν και μετά την έναρξη του πρώτου κύματος εμβολιασμού, που θα αφορά 7.000.000 Ρώσους. Στόχος είναι η αξιολόγηση των κλινικών αποτελεσμάτων σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Κορωνοϊός Ρωσία: Έναρξη των εμβολιασμών με εντολή Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ενέκρινε το εμβόλιο στις 11 Αυγούστου, πριν ακόμη ολοκληρωθεί το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Το στάδιο τεελίωσε, όμως τα αποτελέσματά του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, αλλά και πυρετώδους προετοιμασίας. Όλες οι κυβερνήσεις περιμένουν την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο οποίος αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» στις 29 Δεκεμβρίου για το εμβόλιο της Pfizer και ως τις 12 Ιανουαρίου για το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top