Κομισιόν: Η Τουρκία να δείξει τις προθέσεις της με πράξεις ως τις 10/12

Τι είπε ο Πήτερ Στάνο στο Star και τον Θάνο Αθανασίου

Η Τουρκία οφείλει να δείξει με πράξεις τις προθέσεις της το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα αξιολογήσουν την μέχρι τώρα κατάσταση και θα κρίνουν αν μπορεί να προχωρήσει μια θετική ατζέντα ή να ληφθούν μέτρα, ή θα πρέπει  να ληφθούν μέτρα, δήλωσε τη Δευτέρα ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο.

Παρίσι σε Άγκυρα: «Xρειάζονται πράξεις, όχι κατευναστικές δηλώσεις»

Συγκεκριμένα, ο Πήτερ Στάνο, κληθείς από τον απεσταλμένο του Star στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου, να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν το Σαββατοκύριακο, αλλά και να σχολιάσει τα αποτελέσματα της επίσκεψης του εκπροσώπου του Ερντογάν Καλίν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι 27 και τα συμπεράσματα της Συνόδου ήταν απόλυτα ξεκάθαρα και το ίδιο ισχύει για τις προσδοκίες της ΕΕ: αποκλιμάκωση  την Ανατολική Μεσόγειο με πράξεις.

Η Γαλλία σχεδιάζει να πιέσει την Τουρκία «πολύ περισσότερο»

Όσον αφορά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «κάθε μέρα λέει και από κάτι», εξηγώντας ότι η ΕΕ δε θα προβεί σε κυλιόμενο σχολιασμό αυτών των δηλώσεων και επανέλαβε ότι «οι προσδοκίες της ΕΕ είναι και γνωστές και ξεκάθαρες».

Κρεσέντο προκλητικότητας από τον Ερντογάν - Νέα navtex για το Oruc Reis

Αναφορικά με την επίσκεψη Καλίν, ο Πήτερ  Στάνο ανακοίνωσε ότι πλευρά της ΕΕ επεσήμανε στον εκπρόσωπο του Ερντογάν τις προσδοκίες της ΕΕ και το αίτημα των 27 για αποκλιμάκωση. Ο ίδιος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Υπάτου Εκπροσώπου εξηγώντας ότι «Με τις πράξεις της η Τουρκία διευρύνει το χάσμα με την ΕΕ», επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμο η Τουρκία να δείξει τις προθέσεις της με πράξεις ως τη Σύνοδο.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το περιστατικό άρνησης ελέγχου τουρκικού πλοίου από γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» για την επιτήρηση του Εμπάργκο του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο Πήτερ Στάνο υπενθύμισε ότι τα πλοία έχουν δικαίωμα άρνησης ελέγχου και σε αυτές τις περιπτώσεις τα πλοία της επιχείρησης αναφέρουν το περιστατικό στον ΟΗΕ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top