Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

«Οδυνηρή» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Αρμένιος πρωθυπουργός

Οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το κείμενο υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπά.

Ρωσία για Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εάν επιτεθούν στην Αρμενία, θα τη βοηθήσουμε

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, επιβεβαίωσε την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης.

«Η τριμερής συμφωνία αποτελεί ορόσημο για την επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε ο Αλίεφ σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο «ευχαρίστησε» προσωπικά.

«Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών», πρόσθεσε.

ΕΕ: Απαράδεκτη η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Αζέρος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική», διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.

Αρμενία: «Οδυνηρή συμφωνία»

Περί «οδυνηρής» συμφωνίας για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες μίλησε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι «υπέγραψα κοινή δήλωση με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα κείμενο απίστευτα οδυνηρό για εμένα, όσο και για τον λαό μας».

Ναγκόρνος Καραμπάχ: Η Ρωσία αναπτύσσει ειρηνευτική δύναμη στον θύλακα 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να αναπτύσσει 1.960 στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που θα αναλάβουν σε ειρηνευτικό ρόλο.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Παραβιάστηκε η εκεχειρία – Βομβαρδισμοί στη Στεπανακέρτ

Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρονται ήδη αεροπορικώς από τη Ρωσία στην εμπόλεμη ζώνη κατόπιν της τριμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα αναπτυχθεί κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα πως η συμφωνία που υπεγράφη «θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για να υπάρξει μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης στην περιοχή».

Εκτός της ειρηνευτικής δύναμης της Ρωσίας θα αναπτυχθούν επίσης στρατεύματα της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Περίπου 30 πύραυλοι έπληξαν τη Στεπανακέρτ τη νύχτα

«Στην ειρηνευτική επιχείρηση στον θύλακα θα συμμετέχουν τόσο ρωσικές, όσο και τουρκικές δυνάμεις», είπε ο Αζέρος πρόεδρος.

Έξαλλο πλήθος εισέβαλε στο κοινοβούλιο της Αρμενίας

Μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας, πλήθος έξαλλων διαδηλωτών εισέβαλε στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Γερεβάν, καταγγέλλοντας ότι συμφωνία μοιάζει να επικυρώνει τη στρατιωτική επικράτηση των αζερικών δυνάμεων.

Χιλιάδες εξοργισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από τη Βουλή της Αρμενίας από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top