Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συμφώνησαν σε εκεχειρία Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Αλληλοκατηγορίες για βομβαρδισμούς λίγο μετά την εκεχειρία

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός, με έναρξη εφαρμογής της σήμερα Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι, τοπική ώρα, (11:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών με τη διαμεσολάβηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. 

Ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι στις 12:05 τοπική ώρα -δηλαδή μόλις πέντε λεπτά από την έναρξη της συμφωνίας- οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση ενώ και το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε πως ο εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες ζώνες.

«Μια κατάπαυση του πυρός ανακοινώνεται από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς», ανακοίνωσε στις 03:00 τα ξημερώματα ο Λαβρόφ, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν πάνω από 10 ώρες.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Περίπου 30 πύραυλοι έπληξαν τη Στεπανακέρτ τη νύχτα

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις...», σημειώνοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση. 

Αυστηρό διάβημα της Ελλάδας σε Αζερμπαϊτζάν – Ανακαλεί τον πρέσβη ο Δένδιας

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν επίσης σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Βομβαρδισμοί και σειρήνες κατά τη διάρκεια της νύχτας

Οι δεκάωρες συνομιλίες στη Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπους. 

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ιστορική κοινή δήλωση Πούτιν, Τραμπ, Μακρόν

Η Ελλάδα καλωσόρισε τη συμφωνία που επετεύχθη στη Μόσχα, όπως ανέφερε με ανάρτηση στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top