Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ιστορική κοινή δήλωση Πούτιν, Τραμπ, Μακρόν

Γάλλος Πρόεδρος: Έχω πληροφορίες για Σύρους τζιχαντιστές στις μάχες

Με κοινή τους δήλωση Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που μάχονται γύρω από το Καύκασο στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι πρόεδροι της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας καλούν τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιστρέψουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των συνομιλιών.  

Αζερμπαϊτζάν- Αρμενία: «Όχι» σε διάλογο παρά τις εκκλήσεις για εκεχειρία

«Καλούμε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευτούν άμεσα και ευθέως χωρίς προϋποθέσεις να αρχίσουν τις συνομιλίες επί της ουσίας της διευθέτησης με τη συνδρομή των συμπροέδρων της ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών ηγετών.

«Καλούμε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων», υπογραμμίζουν επίσης Πούτιν, Τραμπ και Μακρόν στην κοινή τους δήλωση.     

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πρωτοβουλία Δένδια για αποκλιμάκωση της έντασης

Η ομάδα του Μινσκ είχε συγκροτηθεί το 1992 με σκοπό τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκεται στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Μακρόν από Σύνοδο: Έχω πληροφορίες για την παρουσία Σύρων τζιχαντιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στο μεταξύ, σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως διαθέτει «σαφείς» πληροφορίες για την παρουσία «Σύρων μαχητών τζιχαντιστικών οργανώσεων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε Αρμένιους και Αζέρους.

«Διαθέτουμε σήμερα σαφείς πληροφορίες που δείχνουν πως Σύροι μαχητές τζιχαντιστικών οργανώσεων προωθήθηκαν μέσω του Γκαζίαντεπ προς το θέατρο των επιχειρήσεων του Άνω Καραμπάχ. Είναι ένα πολύ σοβαρό νέο, που αλλάζει το παχνίδι», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ερντογάν διαφωνεί με την ανάμειξη Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως είναι απαράδεκτο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία να εμπλέκονται στις προσπάθειες επίτευξης μιας κατάπαυσης του πυρός σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή του Καυκάσου, δεδομένου ότι αγνόησαν τα προβλήματα εκεί για περίπου 30 χρόνια.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης πως η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ προκειμένου να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή, όπου το Αζερμπαϊτζάν και δυνάμεις του θυλάκου, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι, συγκρούονται τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Ο Σουλτάνος πήρε θέση για την «κοινή επιστολή» όταν έγινε γνωστό σήμερα ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θα ετοίμαζαν μια κοινή δήλωση για τις μάχες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top