Τσαβούσογλου: «Ο Μητσοτάκης αποφεύγει τον διάλογο, όπως έκανε κι ο Τσίπρας»

«Στενό φίλο» του χαρακτήρισε τον Νίκο Δένδια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του φαίνεται να έχουν αποκατασταθεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Star, τις οποίες μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 25/9 η Μάρα Ζαχαρέα

Για την ανατολική Μεσόγειο και τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Αnadolu.

Αποκάλυψη Star: Αποκαταστάθηκαν οι δίαυλοι Δένδια - Τσαβούσογλου

O Τσαβούσογλου επανέλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας στο Μπακού. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία θα υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν με κάθε δυνατό τρόπο» και συνέχισε λέγοντας ότι χώρες που απαιτούν κατάπαυση του πυρός δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το Μπακού και το Γιερεβάν. «Πρέπει να ζητήσουν από την Αρμενία να υποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν», είπε και πρόσθεσε: «Πού στη γη, οι κατακτητές και εκείνοι των οποίων η γη καταλαμβάνεται αντιμετωπίζονται ισότιμα;».  Ακόμη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Αρμενία είχε το θάρρος να επιτεθεί στο Αζερμπαϊτζάν επειδή άλλες χώρες την υποστήριξαν.

Σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο Μεβλούν Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των κρατών- μελών κατανοεί τα αιτήματα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, και πολλά από αυτά αναγνωρίζουν τη στάση της Τουρκίας και απορρίπτουν τον λεγόμενο «χάρτη της Σεβίλλης».

Τσαβούσογλου: Θα επιστρέψει το Oruc Reis

«Καθώς οι αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνονται βάσει συναίνεσης, η Ελλάδα και η Κύπρος πήραν όμηρο την ΕΕ, χρησιμοποιώντας απειλές για βέτο», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακόμη, επέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αποφεύγει τον διάλογο με την Τουρκία, όπως το ίδιο έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση (Αλέξη Τσίπρα), η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει επίσης τον διάλογο με την Τουρκία, παρόλο που ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας είναι στενός φίλος μου. Υποκύπτουν όμως στην πίεση των μέσων ενημέρωσης, της κοινής γνώμης», είπε.

Αργότερα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε τηλεφωνικά με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ. «Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συζήτησε για την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν στην κατεχόμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο με τον Μπορέλ», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top