Τσαβούσογλου: Θα επιστρέψει το Oruc Reis

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Σημαντικό βήμα η απόσυρση του Oruc Reis

Η αποστρατικοποίηση των νησιών θα είναι ένα από τα θέματα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ενώ κατηγόρησε την  Ελλάδα ότι εξοπλίζει ‘δεν είναι ειλικρινης όταν λέει ‘δεν τα εξοπλίζουμε’”.

Όπως είπε θα συνεχίσουν να διατηρούν το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών στην αντζέντα της διεθνούς κοινότητας. Μάλιστα είπε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει επιτεθεί με κανένα τρόπο ενάντια στα νησιά και πως αν η Τουρκία κάνει στρατιωτική κίνηση, δεν ωφελεί η στρατικοποίησή τους. 

Ο Τούρκος Υπουργός επέμεινε ότι το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια για συντήρηση και πως η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, ενώ όπως είπε η συντήρηση του θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Ο Τούρκος Υπουργός έθεσε ως όρο για την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα την απόσυρση του Χάρτη της Σεβίλης. “Ενόσω υπάρχει αυτός ο χάρτης δεν συζητούμε”, είπε συγκεκριμένα. Για την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είπε ότι “έχει την αίσθηση της κοινής λογικής, είναι εποικοδομητική και αντικειμενική, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε δίκιο”. Κατηγόρησε τη Γαλλία ότι  “έγνοια της είναι να ηγηθεί της Ευρώπης”. Ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι “η Γαλλία έχει τη δική της ατζέντα αλλά αυτή την ατζέντα βλέπουμε ότι η Γερμανία δεν τη συμμερίζεται”.

Γενί Σαφάκ: Στην Αττάλεια το Oruc Reis - Θα εκδοθεί νέα Navtex

Το 90% του προβλήματος στην ανατολική Μεσόγειο θα έχει επιλυθεί εάν δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για τον διαμοιρασμού των εσόδων του φυσικού αερίου, υποστηριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου λέγοντας ότι “το πρόβλημα με τις γεωτρήσεις μπορεί να επιλυθεί πολύ απλά”. Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει ένταση στην περίπτωση που η Τουρκία ανακαλύψει φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “θα υπάρξει ένταση ασφαλώς”. Για το Κυπριακό είπε ότι πρέπει οι τρεις εγγυήτριες χώρες, οι δύο πλευρές στο νησί και τα ΗΕ να συναντηθούν ανεπίσημα, να καθορίσουν τί θα συζητήσουν και να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα. “Εμείς ως Τουρκία είμαστε υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με δίκαιο τρόπο”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός. Για τα Βαρώσια είπε “θέλουμε να τα ανοίξουμε προστατεύοντας τα διιακώματα όλων”, ενώ για την επίσκεψη του Αμερικανού  ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Κύπρο ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως του είπαν πως “δεν ήταν σωστή προσέγγιση να πάει στον ‘Ε/κ τομέα’ και όχι στην τουρκική πλευρά”.

Στη συνέντευξή του στο CNNTurk o Τούρκος Υπουργός είπε ότι τις τελευταίες 2-3 μέρες τα μηνύματα που έρχονται από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι πιο θετικά, ενώ προηγουμένως ήταν μηνύματα που προκαλούσαν αύξηση της έντασης. Υποστήριξε ότι δεν κατάφερε η Ελλάδα να βρει τη στήριξη που ήθελε από την ΕΕ. Ωστόσο είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την μαξιμαλιστική συμπεριφορά της. “Λέμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε με όλους. Αν Ελλάδα αρχίσει να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις. Έχουμε κι εμείς επιχειρήματα και αξιώσεις να θέσουμε. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τους όρους μας”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Υποστήριξε ότι η Τουρκία υπέβαλε ειλικρινείς προτάσεις με ειλικρινή τρόπο για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα. “Δείξαμε καλή πρόθεση αλλά η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για το Oruc Reis, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως υποχώρηση. Υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη και τα πλοία χρειάζονται περιοδική συντήρηση και πως όταν φτάσει η στιγμή της συντήρησης το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι. “Όταν τελειώσει η συντήρηση επιστρέφει πάλι στο σημείο της αποστολής του. Και το Γιαβούς και το Μπαρμπαρός επέστρεψαν στην περιοχή και κάνουν εργασίες. Η συντήρηση διαρκεί μερικές βδομάδες”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτει ως ευκαιρία αυτήν την περίοδο συντήρησης του Oruc Reis. Για την επισκεψη της Προέδρου της Ελλάδας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι από τις αρνητικές και προκλητικές ενέργειες που συνηθίζει να κάνει η Ελλάδα. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως εδώ και χρόνια Κύπρος και Ελλάδα διεξάγουν γεώτρησεις έπειτα από συμφωνίες που υπέγραψαν με Αίγυπτο και Ισραήλ. “Προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία. Είδαμε ότι δεν ακούνε επουδενί τις προειδοποιήσεις μας  κι έτσι εμείς ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας με τα δικά μας γεωτρύπανα. Κάναμε αυτά τα βήματα επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Εμείς ακόμη και αυτή την περίοδο το είπε ο Πρόεδρός μας. Πλην της Ε/κ πλευράς ας καθίσουμε με όλους. Όπως είπε ο Πρόεδρός μας στην Μέρκελ διατηρούμε τα δικαιώματά μας”, ανέφερε.

Για την Άγκελα Μέρκελ είπε ότι “έχει την αίσθηση της κοινής λογικής, είναι εποικοδομητική και αντικειμενική, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε δίκιο”. “Η Μέρκελ έδειχνε πάντα την πιο αποφασιστική στάση στο θέμα της μετανάστευσης. Και θα πάρει μετανάστες από την Λέσβο στη χώρα της. Έχει μια διαφορετική στάση από τη Γαλλία στην Ευρώπη. Η έγνοια της Γαλλίας είναι να ηγηθεί της Ευρώπης”, υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι “η Γαλλία έχει τη δική της ατζέντα αλλά αυτή την ατζέντα βλέπουμε ότι η Γερμανία δεν τη συμμερίζεται”. “Όσο δίκαιο και να έχουμε, αν πρέπει να κάνουν μια επιλογή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιλέγουν την Ελλάδα. Υπάρχουν και αντικειμενικές χώρες, η Γερμανία είναι πρώτη”, είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι με βάση της συνθήκη της Λωζάνης και τη Συνθήκη του Παρισιού, υπάρχουν ελληνικά νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς τα οποία ωστόσο η Ελλάδα άρχισε από το 1960 και μετά να τα στρατικοποιεί. “Η Τουρκία είχε προβεί σε προειδοποιησεις και η Ελλάδα το αρνιόταν συνεχώς. Το παραδέχτηκε αυτό το 1974. Παραδέχεται η Ελλάδα ότι εξοπλίζει αυτά τα νησιά για παράνομους λόγους. Η Ελλάδα στο παρελθόν προσπάθησε να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στην στρατικοποίηση αυτών των νησιών. Εμείς το απορρίπταμε πάντοτε”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θα συνεχίσουν να διατηρούν το θέμα στην αντζέντα της διεθνούς κοινότητας και πως ένας από τους στόχους αυτών των διαπραγματεύσεων είναι η επίλυση αυτού του προβλήματος. “Ό,τι και να γίνει, εμείς ασφαλώς υποβάλαμε τις αντιρρήσεις μας”, ανέφερε. 

Ο Τούρκος Υπουργός κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “δεν λένε την αλήθεια, πρέπει να είναι ειλικρινείς”. “Πρέπει να εγκαταλείψουν τον χάρτη της Σεβίλλης. Όταν εμείς το φέρνουμε αυτό στην ατζέντα λένε ‘δεν θέλουμε να συζητήσουμε με σας, αυτό είναι εθνικό ζήτημα’. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως έδειξε τον Χάρτη της Σεβίλλης στο Ευρωκοινοβούλιο και ρώτησε εάν υπάρχει κανείς που να τον αποδέχεται. “Λένε ‘οπωσδήποτε όχι’. Λένε ‘αυτός είναι ένας ‘ανόητος χάρτης’. Ενόσω υπάρχει αυτός ο χάρτης δεν συζητούμε”, είπε ο Τούρκος Υπουργός. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη ότι “αλλωστε δεν είναι ειλικρινείς όταν λένε ‘δεν τα εξοπλίζουμε’. Το 1974 είπαν ότι εξοπλίζουν τα νησιά. Δεν υπήρξε καμιά επίθεση με κανένα τρόπο σε αυτά τα νησιά. Αν η Τουρκία κάνει στρατιωτική κίνηση δεν ωφελεί η στρατικοποίησή τους. Αν γι αυτό το θέμα που το γνωρίζει όλος ο κόσμος λένε ‘δεν τα αποστρατικοποιήσαμε’, τι άλλο να κάνουμε”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.  Για την στρατικοποίηση των νησιών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως “η Ελλάδα προσπάθησε μετά να πει ότι ‘επρόκειτο για αλλαγή ρουτίνας’”, ωστόσο σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό “εκεί υπάρχει βαρύς οπλισμός, υπάρχουν όπλα που δεν συνάδουν με την συμφωνία”. 

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Σημαντικό βήμα η απόσυρση του Oruc Reis 

Ως ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτήρισε την απόσυρση του Oruc Reis, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η παράταση της navtex για το γεωτρύπανο Yavuz, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Πήτερ Στάνο αναφέρει τα εξής: "η πρόσφατη απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Oruç Reis είναι ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

"Η ΕΕ ζητά επίσης παρόμοιες αποφάσεις και για την Κύπρο".

"Η ανακοίνωση της Τουρκίας την Τρίτη σχετικά με την επέκταση του Navtex για το γεωτρητικό σκάφος Yavuz θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια στιγμή που υπάρχει η ευκαιρία να συνεχίσει την άμεση αποκλιμάκωση και να συνεχίσει τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι οι μόνες πορεία προς μόνιμες λύσεις", σημειώνει ο Πήτερ Στάνο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top