Αμερικανική πρεσβεία: Ο χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει νομική υπόσταση

Καλεί Ελλάδα και Τουρκία να επαναλάβουν τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις

Στροφή 180 μοιρών προς τον διάλογο και τη διπλωματία έκανε ο Ερντογάν, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο- ρεπορτάζ μεσημεριανού δελτίου Star στις 20/9

Οι ΗΠΑ δε θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική υπόσταση, αναφέρει η αμερικανική Πρεσβεία και καλεί την Ελλάδα και την Τουρκία να επαναλάβουν τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις το συντομότερο.

Κρίσιμη εβδομάδα για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Σε δήλωσή της από τον λογαριασμό της στο twitter, η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ ως ζήτημα αρχής δε λαμβάνουν θέση σχετικά με τις διαφορές άλλων κρατών επί των θεμάτων θαλάσσιας αρμοδιότητας», προσθέτοντας ότι «με σεβασμό στον Χάρτη της Σεβίλλης οι ΗΠΑ δε θεωρούν ότι ο Χάρτης έχει νομική υπόσταση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΕ δε θεωρεί ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο».

Σύμφωνα με την αμερικανική Πρεσβεία «οι θαλάσσιες αρμοδιότητες καθορίζονται με συμφωνίες στη βάση του διεθνούς δικαίου από τα αρμόδια κράτη». «Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τον καλή τη πίστη διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επαναλάβουν τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις του συντομοντερο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση αυτή από την πλευρά της πρεσβείας των ΗΠΑ αποτελεί «χτύπημα» για την Ελλάδα. Ο χάρτης της Σεβίλλης δημιουργήθηκε το 2000 μετά από αίτημα της Ε.Ε. στο πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των χωρών -μελών. Ο χάρτης αυτός λαμβάνει υπόψη του την πλήρη επήρεια των νησιών της Ελλάδας και ενώνει την ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτήν της Κύπρου. Η δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία αναπαρηχθη από τουρκικά ΜΜΕ και αναρτήθηκε από την πρεσβεία στο Twitter.

Άννα Ανδρέου, Πέτρος Μποτσαράκος

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top