Κρίσιμη εβδομάδα για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Ξεκινά «καυτή» εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά. Ο Νίκος Δένδιας είναι ήδη στις Βρυξέλλες  στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, πιέζοντας για κυρώσεις στην Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι μοιάζουν απρόθυμοι να προχωρήσουν, ειδικά από τη στιγμή που ο Ερντογάν άλλαξε τροπάρι κι άρχισε να μιλάει για διάλογο. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των ηγετών και το παρασκήνιο έχουν πάρει φωτιά. 

Ανακοινώνεται επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Νίκος Δένδιας συμμετέχει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζητούν για τη στάση της Τουρκίας. 

Χριστοδουλίδης: Ζητά συνεπή αντίδραση από ΕΕ έναντι όλων των παραβιάσεων

Συνεπή αντίδραση από την Ευρώπη και κυρώσεις ζητά ο Νίκος Χριστοδουλίδης. «Η αντίδραση της ΕΕ δεν μπορεί να είναι  à la carte, πρέπει να είναι συνεπής. Πιστεύω πραγματικά ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη διπλωματία. Είμαι εδώ. Είμαι έτοιμος να εφαρμόσουμε την πολιτική απόφαση που λάβαμε στο Gymnich» δήλωσε ο ΥΠΕΞ Κύπρου.

Η πρώτη επίσκεψη της Σακελλαροπούλου στην Κύπρο

Ήδη πάντως δείχνει να «φρενάρει» το σενάριο επιβολής κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης κι αυτό γιατί «κλείδωσε» η διαδικασία επανέναρξης διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.  

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η έναρξη διερευνητικών επαφών;

Την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, ενδέχεται να  ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την τουρκική πλευρά, επικεφαλής της οποίας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτσιγές. 

Έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία - ρεπορτάζ μεσημεριανού δελτίου Star

Οι διερευνητικές, εάν όντως συνεχισθούν, θα ξεκινήσουν από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας. Η Ελλάδα βάζει «στο τραπέζι» το θέμα των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή: υφαλοκριπίδα και ΑΟΖ, ενώ αυτοί βάζουν τα πάντα! Η απόσταση είναι μεγάλη, εξού και οι  προσδοκίες είναι χαμηλές. 

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ότι συμφωνήθηκε όντως η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών από καμία πλευρά.   

Τονίζεται ότι πρόκειται για άτυπες συνομιλίες, που δε συνιστούν έναρξη διαπραγματεύσεων. Δε διαμορφώνεται συμφωνημένο κείμενο και δεν τηρούνται πρακτικά. Σε περίπτωση που οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχιστούν και αποδειχθούν επιτυχείς, τότε οι συζητήσεις θα μπορούσαν να διεξαχθούν και σε υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Μισέλ- Εντογάν

Οι δε Ευρωπαίοι έχουν «πέσει» πάνω στον Σουλτάνο. Αύριο το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

Έρχεται στην Ελλάδα ο Μάικ Πομπέο

Το μπαράζ διπλωματικών επαφών θα συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, με τον Μάικ Πομπέο να «πετάει» για Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετά τη χώρα μας δεν προβλέπεται να πάει και στην Τουρκία, γεγονός που ερμηνεύεται θετικά από την ελληνική πλευρά, όπως και ο συμβολισμός της επίσκεψής του στη στρατιωτική βάση της Σούδας.

Δείτε ολόκληρο το Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top