ΟΗΕ: 172 χώρες στο πρόγραμμα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση λέει ο ΠΟΥ

εμβόλιο

Περίπου 172 χώρες εμπλέκονται στο πρόγραμμα «COVAX» που σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση και οι χώρες πρέπει να κάνουν τώρα δεσμευτικές δηλώσεις.

Κομισιόν: Ολοκλήρωσε συνομιλίες για αγορά εμβολίου τύπου mRNA με τη Moderna

Οι χώρες που επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου προγράμματος «COVAX» έχουν προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου προκειμένου να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, με επιβεβαίωση της πρόθεσής τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα έως τις 18 Σεπτεμβρίου, και την καταβολή των αρχικών πληρωμών έως τις 9 Οκτωβρίου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε πως το πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας του COVID-19,  και όχι μόνο θα μοιράσει τον κίνδυνο για τις χώρες που αναπτύσσουν και αγοράζουν εμβόλια, αλλά και θα διασφαλίσει ότι οι τιμές παραμένουν «όσο πιο χαμηλές γίνεται».

«Ο εθνικισμός των εμβολίων το μόνο που κάνει είναι να βοηθά τον ιό». δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Η επιτυχία του προγράμματος COVAX εξαρτάται όχι μόνο από τις χώρες που γίνονται μέλη της, αλλά και από τη συμπλήρωση των χρηματοδοτικών κενών».

Συμφωνία Κομισιόν - CureVac: Αγορά πιθανού εμβολίου ανακοίνωσε η Κυριακίδου

Επικεφαλής του «COVAX» είναι η συμμαχία εμβολίων GAVI, ο ΠΟΥ και η Συμμαχία για Καινοτομίες στον τομέα της Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI) και είναι σχεδιασμένο ώστε να διασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση παγκοσμίως σε εμβόλια κατά της COVID-19 όταν θα έχουν αναπτυχθεί και θα έχει εγκριθεί η χρήση τους.

Αυτή τη στιγμή καλύπτει εννέα υποψήφια εμβόλια COVID-19 και σκοπός της είναι να εξασφαλίσει προμήθειες και διανομή 2 εκατομμυρίων δόσεων σε όλες τις χώρες που γίνονται μέλη του προγράμματος έως τα τέλη του 2021.
«Αρχικά, όταν υπάρχει περιορισμένη προσφορά (εμβολίων COVID-19) είναι σημαντικό να παρέχεται το εμβόλιο σε εκείνους που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο  σε όλο τον κόσμο», είπε ο Τέντρος.

Είπε πως αυτό περιλαμβάνει τους υγειονομικούς εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας που είναι «κρίσιμης σημασίας για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και τη σταθεροποίηση του συνολικού συστήματος υγείας».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top