Κομισιόν: Ολοκλήρωσε συνομιλίες για αγορά εμβολίου τύπου mRNA με τη Moderna

80 εκ. δόσεις για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ

εμβόλιο

Η Κομισιόν ολοκλήρωσε σήμερα διερευνητικές συνομιλίες με τη Moderna για να αγοράσει ένα πιθανό εμβόλιο κατά του COVID-19.

Συμφωνία Κομισιόν - CureVac: Αγορά πιθανού εμβολίου ανακοίνωσε η Κυριακίδου

Η Moderna είναι η πέμπτη εταιρεία με την οποία η Κομισιόν ολοκλήρωσε συνομιλίες, μετά την Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου, εκτός από την υπογραφή συμφωνίας εκ των προτέρων με την AstraZeneca στις 14 Αυγούστου.

Η σύμβαση με τη Moderna προβλέπει τη δυνατότητα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να δωρίσουν σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα ή να το ανακατευθύνουν ξανά σε ευρωπαϊκές χώρες, με αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και δυνατότητα αγοράς έως και 80 εκατομμυρίων δόσεων, μόλις αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι του COVID-19. Η Κομισιόν διεξάγει εντατικές συζητήσεις με άλλους κατασκευαστές εμβολίων.

Σημειώνεται ότι η Moderna είναι μια εταιρεία με έδρα τις Η.Π.Α. που πρωτοπορεί στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το messenger RNA (mRNA). Το mRNA παίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανθρώπινη βιολογία, μεταφέροντας τις οδηγίες που κατευθύνουν τα κύτταρα στο σώμα να παράγουν πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών που μπορούν να αποτρέψουν ή να καταπολεμήσουν ασθένειες.

Συνομιλίες Κομισιόν - Sanofi για τη μελλοντική διαθεσιμότητα εμβολίου

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικα ότι το σημερινό αποτέλεσμα μετά τις συνομιλίες με τη Moderna δείχνουν «ότι επιμένουμε στη δέσμευσή μας να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Χαίρομαι που βλέπω ότι συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε τον στόχο μας να έχουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων - μια αναγκαιότητα να διασφαλίσουμε την ενδεχόμενη επιτυχία και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από τον κορωνοϊό».

Η Ursula von der Leyen τόνισε ότι «μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, η Κομισιόν ολοκλήρωσε τώρα συνομιλίες με μια πέμπτη φαρμακευτική εταιρεία, για να επιτρέψει την ταχεία πρόσβαση σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για τους Ευρωπαίους. Επενδύουμε σε εταιρείες που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες, για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να έχουμε εμβόλια που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με άλλες εταιρείες - καθώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια διατίθενται γρήγορα στην αγορά. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε εμβόλια θα ωφελήσουν ολόκληρο τον κόσμο και θα μας βοηθήσουν να νικήσουμε αυτόν τον ιό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top