Συμφωνία Κομισιόν - CureVac: Αγορά πιθανού εμβολίου ανακοίνωσε η Κυριακίδου

Εξασφαλίστηκαν δόσεις για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ

Η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν ολοκλήρωσε σήμερα διερευνητικές συνομιλίες με την CureVac για να αγοράσει ένα πιθανό εμβόλιο κατά του COVID-19, σε συνέχεια των διευθετήσεων με την Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου και την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου και την υπογραφή συμφωνίας εκ των προτέρων με την AstraZeneca στις 14 Αυγούστου.

Η προβλεπόμενη σύμβαση με την CureVac περιέχει τη δυνατότητα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να δωρίσουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή να κατευθύνουν ξανά τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Κομισιόν εξασφάλισε συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, που θα παρέχονται όταν ένα εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι του COVID-19, ενώ διεξάγει εντατικές συζητήσεις με άλλους κατασκευαστές εμβολίων.

Κυριακίδου: Ανακοίνωσε συμφωνία αγοράς υποψηφίου εμβολίου κατά του Covid-19

Η CureVac είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία που πρωτοπορεί στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το messenger RNA (mRNA), που μεταφέρεται σε κύτταρα από νανοσωματίδια λιπιδίων. Η πλατφόρμα εμβολίων αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία. Η βασική αρχή είναι η χρήση αυτού του μορίου ως φορέα δεδομένων για πληροφορίες, με τη βοήθεια του οποίου ο ίδιος ο οργανισμός μπορεί να παράγει τις δικές του δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «σήμερα ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες με την ευρωπαϊκή εταιρεία CureVac για να αυξήσουμε τις πιθανότητες εύρεσης ενός αποτελεσματικού εμβολίου κοροναϊού. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε από κοινού με τα κράτη μέλη και με τους ερευνητές εμβολίων για να εκπληρώσουμε τους στόχους της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια - ένα εμβόλιο για όλους».

Οι διερευνητικές συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν σήμερα προορίζονται να καταλήξουν σε Συμφωνία Προώθησης Αγοράς που θα χρηματοδοτηθεί με το Μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο διαθέτει κεφάλαια αφιερωμένα στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων με διαφορετικά προφίλ και παράγονται από διαφορετικές εταιρείες.

Η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε: «η Κομισιόν τηρεί την υπόσχεσή της να εξασφαλίσει ταχεία πρόσβαση για τους Ευρωπαίους και τον κόσμο σε ένα ασφαλές εμβόλιο που μας προστατεύει από τον κορωνοϊό. Κάθε γύρος συνομιλιών που ολοκληρώνουμε με τη φαρμακευτική βιομηχανία μας φέρνει πιο κοντά στην καταπολέμηση αυτού του ιού. Σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία με την CureVac, την καινοτόμο ευρωπαϊκή εταιρεία που έλαβε προηγούμενη χρηματοδότηση από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίου στην Ευρώπη. Και οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται με άλλες εταιρείες για να βρούμε την τεχνολογία που θα μας προστατεύει όλους».

Η AstraZenneca ανακοίνωσε επίσημα τη συμφωνία με την ΕΕ

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου «AZD1222» κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε επισήμως, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Αξιοποιώντας, όπως αναφέρει, την υφιστάμενη συμφωνία με την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για εμβόλια χωρίς Αποκλεισμούς» με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, «αυτή η νέα συμφωνία θα παράσχει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα πρόσβασης στο εμβόλιο σε ισότιμη βάση χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευθύνουν εκ νέου την προμήθεια δόσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Κορωνοϊός: 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα – Τον Δεκέμβριο η πρώτη

Στην ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας αναφέρεται ότι τον Ιούλιο του 2020, ενδιάμεσα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη δοκιμή COV001 Φάσης Ι/ΙΙ που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet «έδειξαν ότι το AZD1222 ήταν ανεκτό και παρήγαγε ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις ενάντια στον ιό SARS-CoV-2 σε όλους τους συμμετέχοντες που αξιολογήθηκαν» και προστίθεται: «Η κλινική ανάπτυξη του AZD1222 προχωρά σε παγκόσμιο επίπεδο με συνεχιζόμενες δοκιμές τελικού σταδίου Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία, μια δοκιμή Φάσης Ι/ΙΙ στη Νότια Αφρική και σχεδιαζόμενες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Αποτελέσματα από τις δοκιμές τελικού σταδίου αναμένονται αργότερα εντός του έτους, ανάλογα με το ποσοστό λοιμώξεων στις κοινότητες στις οποίες διεξάγονται οι κλινικές δοκιμές».   

Τι είναι κι πώς αναπτύχθηκε το «AZD1222»

Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία:

«Το εμβόλιο AZD1222 αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την νεοσύστατη εταιρεία του, τη Vaccitech. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα χωρίς δυνατότητα αναδιπλασιασμού από χιμπαντζή, ο οποίος βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊού) που προκαλεί λοιμώξεις σε χιμπαντζήδες και περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης-ακίδας (spike protein) του SARS-CoV-2.

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για το ρωσικό εμβόλιο

Μετά τον εμβολιασμό παράγεται η επιφανειακή πρωτεΐνη-ακίδα, προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 αν αυτός προσβάλλει αργότερα τον οργανισμό».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top