Αγιά Σοφιά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνει μουσείο, εκτός αν... »

Ισλαμολόγος στο star.gr: «Ένα βήμα προς τη Δύση και δύο προς την Ανατολή»

Τι είπε στο star.gr ο Ευάγγελος Βενέτης ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Επίσημα σε τζαμί μετατράπηκε από σήμερα η Αγία Σοφία, ο ναός σύμβολο της Ορθοδοξίας, ενώ πανηγυρικό ήταν το κλίμα στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή έξω από το ιερό μνημείο. Για μία ιστορική στιγμή για την Τουρκία έκανε λόγο στο star.gr o Ευάγγελος Βενέτης, ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής, ο οποίος αναφέρθηκε στο συμβολισμό που κρύβει αυτή η κίνηση.

Η μετατροπή του μουσείου σε τζαμί σηματοδοτεί την επαναφορά στο status quo ante του 1923 πολιτικά και του 1934 για το μνημείο της Αγιά Σοφιάς.

Όπως εκτίμησε μάλιστα, σημαντική είναι σήμερα η ομιλία του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα δώσει το σύνθημα και το στίγμα των πολιτικών του προθέσεων για το προσεχές και απώτερο μέλλον, σε σχέση με τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Navtex Καστελόριζο: «Δύσκολη η κατάσταση, αλλά όχι ακόμη οριακή»

«Θα εκφωνήσει σήμερα τον πολιτικό λόγο, το πολιτικό κήρυγμα στην προσευχή της Παρασκευής που είναι η ιερότερη προσευχή, την ιερότερη μέρα των Μουσουλμάνων.Το πολιτικό κήρυγμα στην προσευχή της Παρασκευής έχει πολύ μεγάλη σημασία για το πολιτικό Ισλάμ, το μέλλον των μουσουλμάνων και τις πολιτικές εξελίξεις», σημείωσε.

Αγιά Σοφιά: Με συνθήματα κατά της Ελλάδας πανηγύριζαν έξω από το μνημείο

Γιατί έγινε τώρα η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί

Σύμφωνα με τον κ. Βενέτη έχουν μείνει τρία χρόνια έως το 2023, το οποίο αποτελεί για τη γείτονα χώρα και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, έτος ορόσημο. Όπως εξήγησε τότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακήρυξη της τουρκικής Δημοκρατίας, οπότε οι ισλαμιστές αναμένεται να ανακοινώσουν την πολιτειακή αλλαγή στο status quo ante.

«Ο Ερντογάν έχει βάλει ένα πρόγραμμα επανισλαμισμού του εσωτερικού, πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού της Τουρκίας και αυτό βέβαια σε σχέση πάντα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις», σημείωσε. 

Όπως εξήγησε, πρόθεσή του είναι μέχρι το 2023 να κάνει μια σειρά από ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση μίας ισλαμικής δημοκρατίας σουλτανικού τύπου, παράλληλα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στο Αιγαίο.

Αγία Σοφία: Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα ψάλλουν το «τη Υπερμάχω»

Οι επόμενες κινήσεις του «σουλτάνου»

Το όραμά του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν πριν από δύο χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε στη βασική θεσμική και θεμελιώδη μεταρρύθμιση, η οποία έδινε αυξημένες πολιτικές αρμοδιότητες στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Τώρα προχώρησε στην μετατροπή της Αγιά Σοφιάς ξανά σε τζαμί, που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την παράδοση των μουσουλμάνων εν γένει και πανισλαμική σημασία», συμπλήρωσε.

Αγιά Σοφιά: Χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες σε όλη τη χώρα

Όπως εκτίμησε ο κ. Βενέτης η περίπτωση της Αγιά Σοφιάς είναι μόνο η αρχή, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να μετατραπούν μια σειρά από άλλα μνημεία, από μουσεία που είναι τώρα, σε χρηστικούς πολιτικούς ισλαμικούς χώρους. 

«Πιθανόν αυτό να ισχύσει για τα πρώην παλάτια του Τοπ Καπί, του Γιλντίζ και του Ντολμά Μπαχτσέ. Είναι ένα μέσο και συμβολικό και ουσιαστικό για να επιτύχει το σκοπό του, όπως έκανε τότε ο Κεμάλ Ατατούρκ όταν μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά από τζαμί σε μουσείο», είπε.

Αγιά Σοφιά: Έφτασε ο Ερντογάν για την προσευχή

Ερωτώμενος πόσο εύκολα θα μπορούσε να μετατραπεί στο μέλλον το μνημείο από τζαμί σε μουσείο ξανά, ο κ. Βενέτης εμφανίστηκε κατηγορηματικός σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποκλειστεί.  

Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο επαναφοράς του μνημείου σε μουσείο, όσο ο Πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας. 

Διχάζει στην Τουρκία η μετατροπή σε τζαμί 

Αν και υπάρχουν και οι φωνές που αντιτίθενται στην μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, αυτές μειοψηφούν. Όπως εξήγησε ο κ. Βενέτης αυτές οι κοσμικές φωνές που αντιπροσωπεύουν τη φιλοδυτική παράδοση του Κεμάλ Ατατούρκ, βρίσκονται ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία σε πολιτική υποχώρηση και περιθωριοποίηση.

«Η ισλαμική μερίδα είναι η κατεξοχήν δυναμική, στο κομμάτι της κοινωνικής βάσης σε κάθε ισλαμική χώρα. Οπότε είναι λογικό αυτές οι δυνάμεις να συγκρούονται και να διαγκωνίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ένα είδος αντιπολίτευσης σε αυτά που λαμβάνουν χώρα στην επιστροφή στο πολιτικό ισλάμ στην Τουρκία», σημείωσε.

Πρόκληση Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά: Διάβασε απόσπασμα από το Κοράνι

«Ένα βήμα προς τη Δύση και δύο προς την Ανατολή»

Όπως εκτίμησε ο κ. Βενέτης ενέργειες όπως η μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, απομακρύνουν την Τουρκία από τη Δύση, ενώ αυτή η περίοδος είναι μία μεταβατική έως το 2023 ή λίγο πιο μετά.

Η Τουρκία κάνει ένα βήμα προς τη Δύση και δύο προς την Ανατολή. Πολύ σύντομα θα αποτελεί γεωπολιτικό παρελθόν για τη Δύση.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Η είδηση της μετατροπής του μνημείου της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί διαπέρασε τα σύνορα της Τουρκίας και έγινε αντιληπτή από το δυτικό κόσμο ως πράξη βεβήλωσης του παγκόσμιου πολιτισμού και της χριστιανοσύνης.

Kαστελόριζo: «Νομίζαμε ότι έπεσε πύραυλος», είπε ο αντιδήμαρχος στο star.gr 

Αναφερόμενος στην αντίδραση που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα ο κ. Βενέτης εκτίμησε ότι η χώρα δεν μπορεί να επιδιώξει ουσιαστικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

«Το μόνο που μπορεί να κάνει στο θέμα της Αγιά Σοφιάς, είναι να κινηθεί στο πλαίσιο της UNESCO και χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα από ότι φαίνεται, γιατί τα συμφέροντα των ισχυρών δεν είναι με το μνημείο της Αγιά Σοφιάς», είπε.

Αγιά Σοφιά: Η συμβολική κίνηση του Ιμάμη με το οθωμανικό ξίφος

Σύμφωνα με τον ίδιο, παράλληλα υπάρχει και το ζήτημα της λειτουργίας του νέου τεμένους από το Σεπτέμβριο στον Βοτανικό, όπως έχει ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο θα μπορούσε να είναι μία απάντηση στην «Αγιά Σοφιά».

«Το θέμα είναι πώς θα το χειριστεί το Μαξίμου, υπό το βάρος της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Αν δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα εγκαίνια του τζαμιού στην Αθήνα ή τα μεταφέρει για αργότερα», σημείωσε.

Αγιά Σοφιά: Ιστορία 1.500 ετών βεβηλώθηκε από τον Ερντογάν

Σε κάθε περίπτωση, κατηγορηματικός ότι η μετατροπή του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας σε τζαμί δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στην καθημερινότητα των Ελλήνων της Πόλης, εμφανίστηκε ο κ. Βενέτης. 

Απολύτως τίποτε δεν θα αλλάξει στην καθημερινότητα των Ελλήνων της Πόλης και δεν έχουν να φοβούνται κάτι

Αναφορικά με τους τουρίστες, είπε ότι για ένα διάστημα, πιθανόν μεταβατικό θα μπορούν να επισκέπτονται την Αγία Σοφιά, με εξαίρεση τις ώρες που θα διενεργείται η μουσουλμανική προσευχή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top