Αγιά Σοφιά: Η συμβολική κίνηση του Ιμάμη με το οθωμανικό ξίφος

Η εξήγηση του διδάκτορα και Οθωμαναλόγου, Δημήτρη Σταθακόπουλο

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ανάλυση του κ. Δημήτρη Σταθακόπουλου.

Μία κίνηση του ανώτατου Ιμάμη, Ερμπάς, την ώρα της προσευχής στην Αγιά Σοφιά κρύβει πολύ μεγάλους συμβολισμούς, όπως επισημαίνει ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημείου και Οθωμανολόγο, Δημήτρη Σταθακόπουλο. 

Αγιά Σοφιά: Με συνθήματα κατά της Ελλάδας πανηγύριζαν έξω από το μνημείο

Ο Ιμάμης ανέβηκε στον άμβωνα μέσα στην Αγιά Σοφιά, υποβασταζόμενος από ένα οθωμανικό ξίφος. «Το ξίφος αυτό συμβολίζει ότι με ξίφος πήραν οι Τούρκοι την Αγιά Σοφία το 1953, έτσι και σήμερα με τιμή και δόξα, στρατιωτικού τύπου, την ξανακατέκτησαν. Κάτι που χτυπά το ηθικό σκέλος των Ελλήνων, τον Κεμαλισμό, καθώς και τις δομές της Τουρκίας έως σήμερα. Αυτό, φυσικά δεν εκφράζει ευρύτερα το Ισλάμ», επισήμανε ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Αγία Σοφία: Τι λένε τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα

Στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, είπε: «Η λαχτάρα του έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει». Είπε ακόμη: «Οι πόρτες του τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς, οπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας, θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ» και «Όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι».

Αγιά Σοφιά: Ιστορία 1.500 ετών βεβηλώθηκε από τον Ερντογάν

Και αυτή η κίνηση, παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, όπως επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, συμβολίζει την εκπλήρωση των νεοοθωμανικών ονείρων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σα να επανίδρυσε, δηλαδή, την οθωμανική αυτοκρατορία. «Παρόλα αυτά, όλο αυτό το 'σόου'», υποστηρίζει στη συνέχεια, «μάλλον έχει χάσει και πιο πολύ πετυχαίνει να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά των Ελλήνων, μας αφυπνίζει».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top