Navtex Καστελόριζο: «Δύσκολη η κατάσταση, αλλά όχι ακόμη οριακή»

Κων. Φίλης στο star.gr: «Μην περιμένουμε εμπλοκή από τους συμμάχους μας»

Όλα όσα είπε στο star.gr ο Κωνσταντίνος Φίλης εκτελεστικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

Για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου που δέσμευσε με Navtex η Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσει σε «σεισμικές έρευνες» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μίλησε στο star.gr ο Κωνσταντίνος Φίλης εκτελεστικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από την Τουρκία με τις ενέργειες και την επιθετικότητά της. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο οριακό εκείνο σημείο που θα πούμε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας κρίσης, η οποία μπορεί να λάβει και στρατιωτικά χαρακτηριστικά», σημείωσε.

 Kαστελόριζo: «Νομίζαμε ότι έπεσε πύραυλος», είπε ο αντιδήμαρχος στο star.gr

«Δεν περιμένουμε στρατιωτική εμπλοκή από τρίτη χώρα» αν ξεφύγει η κατάσταση

Αναφερόμενος στο ρόλο που διαδραματίζουν οι σύμμαχοι της Ελλάδας, όπως είναι η Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικός όσο η κατάσταση δεν φτάνει στα άκρα και καθοριστικός καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά, προκειμένου τα πράγματα να μην οδηγηθούν πέραν των ορίων.

Πάιατ: «Το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση όμως που υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία, τότε μπορεί να αναμένουμε μία στήριξη σε επίπεδο διπλωματικής γλώσσας, ανακοινώσεων, ενδεχομένως σε κάποιο από τα σενάρια και μία στήριξη σε επίπεδο πληροφοριών από κάποια κράτη της περιοχής, αλλά ως εκεί. 

Εμπλοκή άμεση από τρίτη χώρα δεν περιμένουμε, εκτός κι αν διακυβεύονται δικά της συμφέροντα.

Όπως έσπευσε να συμπληρώσει ωστόσο,  καθώς δεν φαίνεται διακυβεύονται συμφέροντα τρίτων χωρών στην περιοχή, «θα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας την κατάσταση και μάλιστα αποτελεσματικά».

Τουρκία Καστελόριζο: Με 15 πλοία, drones και F16 πήγε στην Αν. Μεσόγειο

Η κλιμάκωση μιας έντασης που όλοι περίμεναν

Αναφερόμενος στους λόγους που η Τουρκία επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να κλιμακώσει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο «βάζοντας φωτιά» στην περιοχή, ο κ. Φίλης σημείωσε:

  • Γιατί η Τουρκία αισθάνεται ότι πιέζεται για να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα αλλά με όρους που δεν επιθυμεί η ίδια. Πιέζεται, αλλά αυτή η διαπραγμάτευση έχει προϋποθέσεις. 
  • Σε επίπεδο ευρωτουρκικού διαλόγου, η Ευρώπη έχει βάλει ως όρο για να εκκινήσει ο ευρωπαϊκός διάλογος, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για τη γείτονα, να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες στη Ν.Α Μεσόγειο.

Επιμένει η Τουρκία: «Εντός της υφαλοκρηπίδας μας η Navtex για Καστελόριζο»

  • Γιατί ο Ερντογάν νιώθει μία πίεση στο εσωτερικό του και θέλει να δείχνει ότι είναι ισχυρός. Γι’ αυτό κάνει προβολή ισχύος στο εξωτερικό. 
  • Γιατί  η Τουρκία είναι έτσι κι αλλιώς μία αναθεωρητική δύναμη, η οποία θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι καμία κίνηση στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δική της συμμετοχή και έγκριση.
  • Γιατί η περιοχή που έχει δεσμευτεί με Navtex, στο Καστελόριζο βρίσκεται στο απώτατο σημείο αυτού που εμείς θεωρούμε ως υφαλοκρηπίδα, άρα και κυριαρχικό μας δικαίωμα. 

Και επειδή αυτή η ζώνη δεν έχει καθοριστεί με κάποια συμφωνία, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι δική της και εμείς ότι είναι δική μας. Έτσι, υπάρχει ένα παιχνίδι και ψυχολογικό και διπλωματικό

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε ο κ. Φίλης δεν είναι καθόλου εύκολο για την Τουρκία να υποστηρίξει ότι η ίδια νομιμοποιείται να πάει και να κάνει σεισμικές έρευνες εκεί, επί μίας περιοχής που εμείς θεωρούμε δική μας και αυτοί δική τους, «αλλά για την ώρα είναι απροσδιόριστο το status της».

Ιμπραχίμ Καλίν: «Η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική»

Ο ρόλος των ΗΠΑ στη σκακιέρα της Αν. Μεσογείου

Ερωτώμενος αν η Τουρκία εκμεταλλεύεται επί του παρόντος το γεγονός στο «τιμόνι» των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι αν και φαίνεται να ευνοείται, η ίδια έχει δημιουργήσει πάρα πολλά ζητήματα σε σχέση με άλλους μηχανισμούς των ΗΠΑ, όπως το Κογκρέσο, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας, κάτι που επιφέρει μία ισορροπία.

«Η αλήθεια είναι ότι όσο ο Τραμπ, δείχνει αυτή την ανοχή και κατανόηση απέναντι στον Ερντογάν, είναι μια κατάσταση ευνοϊκή για την Τουρκία. Από την άλλη όμως υπάρχουν οι θεσμοί στις ΗΠΑ, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα και την Τουρκία να φτάνουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση», είπε.

 Αίγυπτος: «Πράσινο φως» από τη Βουλή για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Επιπλέον πίεση στον Ερντογάν, μια πιθανή εμπλοκή της Αιγύπτου στη Λιβύη

Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στη Λιβύη ο κ. Φίλης είπε ότι εφόσον το καθεστώς Σάρατζ συνεπικουρούμενο από δυνάμεις που είναι φιλοτουρκικές και τζιχαντιστές, καθώς δεν πρόκειται για τον τουρκικό τακτικό στρατό, αποφασίσει να προσπαθήσει να ανακαταλάβει τη Σύρτη, τότε οι πιθανότητες άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής της Αιγύπτου, πολλαπλασιάζονται.

Δεν είναι δεδομένο, αλλά είναι πάρα πάρα πολύ ισχυρές οι πιθανότητες να δούμε εμπλοκή της Αιγύπτου και συμμετοχή της στη Λιβύη.

Ερωτώμενος εαν σχετίζεται με την τουρκική προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι σχετίζεται με τη δική μας περίπτωση υπό την έννοια ότι είναι ένα ακόμη θέμα που ασκεί πίεση στον Ερντογάν.

«Στη Λιβύη τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο και ενώ για την ώρα ο Ερντογάν είναι κερδισμένος, μπορεί κάλλιστα να βγει και χαμένος», είπε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top