Αγία Σοφία: Με πρωτόκολλο διατηρείται ως μνημείο της UNESCO

Υπεγράφη από δύο τουρκικά υπουργεία

Πρωτόκολλο με το οποίο επιβεβαιώνουν ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, παρά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, συνυπέγραψαν το υπουργείο Πολιτισμού και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Σε νέο μουσείο κοντά στην Αγιά Σοφιά εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στις πρώτες αλλαγές στην Αγία Σοφία, ώστε αυτή να λειτουργήσει ως τζαμί, με το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας να διαμηνύει πως θα διατηρήσει τον μνημειακό της χαρακτήρα.

Ερντογάν: Σχεδιάζει μετάδοση της προσευχής στην Αγία Σοφία κάθε Παρασκευή

«Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, η Αγία Σοφία θα φυλάσσεται όπως πάντα. Υπογράφουμε ένα πρωτόκολλο, το οποίο αναφέρει ότι θα διατηρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι εργασίες αποκατάστασης στα κτήρια θα επιταχυνθούν. Οι τουρίστες θα μπορούν να μπουν δωρεάν στην Αγία Σοφία», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Μεχμέτ Ερσόι σε δημοσιογράφους στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου.

Μετατροπή Αγίας Σοφίας σε τζαμί: Ξηλώθηκε και η ταμπέλα του μουσείου

Και ο επικεφαλής της Diyanet, της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας, Αλί Ερμπάς, πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται μια αυξημένη ροή επισκεπτών στην Αγία Σοφία.

Αγία Σοφία: Οι προτάσεις Ερντογάν για την κάλυψη αγιογραφιών και ψηφιδωτών

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε το διάταγμα του 1934 το οποίο μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για τη χρήση της ως τέμενος. Μέσα στις επόμενες ώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top