Μετατροπή Αγίας Σοφίας σε τζαμί: Ξηλώθηκε και η ταμπέλα του μουσείου

Δε θα αναγγείλει την προσευχή ο Ερντογάν

Ξηλώθηκε σήμερα και η ταμπέλα του μουσείου στην Αγία Σοφία , αφού όπως φαίνεται ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά γρήγορα τις διαδικασίες για την μετατροπή του ναού σε τζαμί από τις 24 Ιουλίου. 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και επικεντρώνονται κυρίω στο εσωτερικό του ναού.Ο Ερντογάν φέρεται να είπε στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του ότι μελετούν όπως οι αγιογραφίες καλυφθούν είτε με κουρτίνες, είτε με ένα ειδικό σύστημα φωτοσκίασης, το οποίο χρησιμοποιείται και σε μνημεία της Ευρώπης και δεν προκαλεί ζημιά. 

 

Αγία Σοφία: Οι προτάσεις Ερντογάν για την κάλυψη αγιογραφιών και ψηφιδωτών

Ο διευθυντής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Ζαφέρ Ακτάς, από την πλευρά του  δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήρθαμε εδώ σήμερα για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας την άλλη Παρασκευή θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά».

Σχεδιάζεται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου, επέτειος της άλωσης στην οποία καλούνται ηγέτες ισλαμικών κρατών για τους εορτασμούς στην Αγία Σοφία. Η κρατική τηλεόραση ΤΡΤ θα μεταδίδει ζωντανά τις τελετές, ενώ θα μεταδίδει επίσης ζωντανά την προσευχή της Παρασκευής κάθε βδομάδα από την Αγία Σοφία.

Ερντογάν: «Ηγέτης των Ορθόδοξων ο Μωάμεθ ο Πορθητής»

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς δηλωσε ότι στις 24 Ιουλίου την προσευχή στην Αγία Σοφία δεν θα την διαβάσει ο Ερντογάν, όπως είχε διαρρεύσει, αλλά ο επικεφαλής γενικής διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων Αλί Ερμπάς. Άλλωστε, ούτε και ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν εκείνος που την διάβασε την Παρασκευή που έγινε η πρώτη προσευχή μετά την άλωση.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top