Αγιά Σοφιά: Έτσι θα καλύψουν τις αγιογραφίες όταν γίνει τζαμί

Οδηγίες από τη Θρησκευτική Επιτροπή της Τουρκίας

Κάθε στοιχείο της ορθόδοξης πίστης μέσα στην Αγιά Σοφιά θέλουν να κρύψουν οι Τούρκοι όταν τη μετατρέψουν σε τζαμί. 

Σακελλαροπούλου: Να διαφυλαχθεί ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγιάς Σοφιάς

Η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας εξέδωσε οδηγία για το τι θα πρέπει να γίνει με τις αγιογραφίες στην Αγία Σοφία. 

Στην ανακοίνωσή του το εν λόγω θρησκευτικό όργανο ζητά οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα».

Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

Ως τζαμί η Αγιά Σοφιά θα λειτουργεί με δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες. Στις 24 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, όπου θα προσεύχονται οι πιστοί πέντε φορές την ημέρα, όπως και στα υπόλοιπα τζαμιά. 

Ερντογάν: «Ηγέτης των Ορθόδοξων ο Μωάμεθ ο Πορθητής»

Η Αγιά Σοφιά έχει κλείσει ως μουσείο από την Παρασκευή και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την προετοιμασία του εσωτερικού χώρου. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλυφθούν με ειδικούς φωτισμούς καθώς στο Ισλάμ απαγορεύεται να υπάρχουν εικόνες εντός των χώρων προσευχής.

Αγιά Σοφιά: Αυτές είναι οι κυρώσεις που ζητά η κυβέρνηση για την Τουρκία

Στόχος των αξιωματούχων είναι να ελαχιστοποιήσουν τις παρεμβάσεις εντός του μνημείου για να μην υπάρχουν έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Παράλληλα, ετοιμάζονται να στρωθούν τεράστια χαλιά όπου θα προσεύχονται οι πιστοί. Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως όλες αυτές οι αλλαγές δε θα εμποδίζουν τους τουρίστες να επισκέπτονται την Αγία Σοφία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top