RescEU: H EE ενισχύει τον ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών

13 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα προστίθενται στον στόλο διάσωσης το 2020

Πλάνα από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία / Reuters

Η ΕΕ ενισχύει περαιτέρω τον ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών στο πλαίσιο του RescEU, προκειμένου να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών κατά το προσεχές καλοκαίρι.

5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η ΕΕ χρηματοδοτεί αγορές από τη σουηδική κυβέρνηση 2 νέων αεροπλάνων πυρόσβεσης για προσθήκη στο αποθεματικό. Αυτό προσθέτει συνολικά 13 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα που θα αποτελέσουν μέρος του στόλου της διάσωσης το 2020 και θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.

Η Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič δήλωσε σχετικά ότι: «Οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να μας πλήξουν ανά πάσα στιγμή και η κλιματική αλλαγή έχει διευρύνει το φάσμα τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι αυτό το καλοκαίρι. Ευχαριστώ τους Σουηδούς φίλους μας που συμβάλλουν έντονα στην πυροσβεστική μας δυνατότητα, είμαι πολύ περήφανος που βλέπουμε τον ευρωπαϊκό μας στόλο για την καταπολέμηση των πυρκαγιών να προετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών».

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα αυτή του RescEU ξεκίνησε μόλις πέρσυ το καλοκαίρι μετά από ενέργειες του προηγούμενου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη. Τώρα η ΕΕ χρηματοδοτεί επτά κράτη μέλη της ΕΕ για τη συγκέντρωση αεροπλάνων και ελικοπτέρων τους στον στόλο πυροσβεστικής απόκρισης, που μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα σε άλλες χώρες σε περιόδους ανάγκης.

Βραζιλία: Στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών από τον κορωνοϊό

Το αποθεματικό πυρόσβεσης του RescEU αποτελείται από 2 αεροπλάνα πυρόσβεσης από την Κροατία, 2 αεροπλάνα πυρόσβεσης από την Κύπρο, 1 αεροπλάνο πυρόσβεσης από τη Γαλλία, 2 αεροπλάνα πυρόσβεσης από την Ελλάδα, 2 αεροπλάνα πυρόσβεσης από την Ιταλία, 2 αεροπλάνα πυρόσβεσης από την Ισπανία, 2 αεροπλάνα πυρόσβεσης και 6 ελικόπτερα από τη Σουηδία.

Επιπλέον, η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να συντονίζει την προετοιμασία για τη φετινή περίοδο δασικών πυρκαγιών. Το ERCC θα παρακολουθεί τις πυρκαγιές καθώς αναπτύσσονται και διατηρούν στενή επαφή με τις αρχές της κάθε πληγείσας χώρας. Οι εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες παρακολούθησης και εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS) παρέχουν μια επισκόπηση των ευρωπαϊκών δεδομένων από εθνικά προγράμματα δασικών πυρκαγιών. Η υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί για τη χαρτογράφηση πυρκαγιών στα δάση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top