Επιμένουν οι Τούρκοι: «Συνεχίζουμε κανονικά με τις γεωτρήσεις μας»

Νέα προκλητική ανακοίνωση από την Αγκυρα

Προκλητική όπως πάντα παραμένει η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Τελευταίο δείγμα η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις έρευνες που σχεδιάζουν να κάνουν στο Αιγαίο. 

Δένδιας σε Τουρκία: Θα υπάρξει απάντηση, εάν ξεκινήσετε έρευνες

Στην ανακοίνωση οι Τούρκοι εμμένουν στην πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε ό,τι οι ίδιοι θεωρούν ως υφαλοκρηπίδα, παρά την καταγγελία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι «η Τουρκία αποπειράται να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Ο χάρτης, όπου η Τουρκία θέλει να κάνει έρευνες - Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει στην εν λόγω ανακοίνωση πως «οι περιοχές, στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ». 

Γεωργιάδης για Τουρκία: Μην τσιμπάτε σε όσα κάνει ο Ερντογάν

«Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων  στην περιοχή την  οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα, στο πλαίσιο της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί».

Χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει επί του θέματος:

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Δε δικαιούστε να μας κάνετε μαθήματα

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Παράλληλα, ο Ελεύθερος Τύπος έφερε στο φως τον προκλητικό χάρτη της Τουρκίας, τον οποίο κατέθεσε η τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ζητώντας άδεια για έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές κοντά στη Ρόδο, την Κρήτη και την Κάρπαθο. 

Προκαλεί η Τουρκία με νέα επίθεση κατά Ελλάδας και Δένδια

Στον χάρτη αυτό αποκαλύπτονται οι ακριβείς περιοχές, όπου η Τουρκία θέλει να κάνει έρευνες, παραβιάζοντας απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Ο οριστικός χάρτης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα δημοσιευτεί όταν δοθούν οι άδειες, ωστόσο οι περιοχές που προκύπτουν από τα στοιχεία των οικοπέδων είναι σαφή.

Η ΤΡΑΟ ζητά άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε επτά περιοχές της Μεσογείου έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, όπως αναφέρει η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «ανακοινώνεται ότι η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτηση για έρευνες στις περιοχές που ήδη κατέχει και βρίσκονται στη Μεσόγειο εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ζητάει επιπλέον έκταση ερευνών εντός των περιοχών έκτασης 116.745 εκταρίων για το σημείο, AR/TPO/KD/O20,O21,P20,P21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, βορειοανατολικά της Ρόδου μέχρι του ορίου 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), και επιπλέον έκταση ερευνών 193.522 εκταρίων στην περιοχή AR/TPO/KD/R20,R21,S20,S21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, ανατολικά της Ρόδου σε απόσταση πάλι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα).

Δένδιας: Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φυλάμε τα σύνορά μας

Επιπλέον η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.

Δένδιας σε Τουρκία: Φαιδρότητες τα περί casus belli

Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων, με την Τουρκία να επιμένει και να μην αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Η αρχική αίτηση για τις άδειες έγινε στις 21 Απριλίου και δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως το περασμένο Σάββατο 30 Μαΐου.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top