ΗΠΑ: Βγήκε ο στρατός στους δρόμους της Ουάσιγκτον

Ένας ακόμα νεκρός Αφροαμερικανός στο Λούιβιλ

Λάδι στη φωτιά της οργής των Αμερικανών που ξεχειλίζει μετά από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έριξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας της ανάπτυξη στρατιωτών με βαρύ οπλισμό στην Ουάσιγκτον για να ανακτηθεί ο έλεγχος.

Νέο βίντεο για τον Φλόιντ: Οι αστυνομικοί τον χτυπούσαν μέσα στο περιπολικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «εγχώρια τρομοκρατία» τα επεισόδια των τελευταίων ημερών και «ντροπή» τις ταραχές της Κυριακής στην αμερικανική πρωτεύουσα. 

Απείλησε ακόμα να στείλει τον στρατό σε πόλεις και πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή προς δημάρχουν και κυβερνήτες να αναπτύξουν συντριπτικές δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης.

«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», είπε ο Τραμπ.

Χάος και πάλι έξω από τον Λευκό Οίκο

Την ίδια ώρα ωστόσο χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. 

Νύχτα κόλαση στις ΗΠΑ: Στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου o Τραμπ

Η αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ έφιπποι αστυνομικοί έκαναν έφοδο για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Μετά το διάγγελμά του ο Τραμπ περπάτησε ως την αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Πάρκο Λαφαγιέτ, ενώ ελικόπτερα περιπολούσαν από αέρος και δεκάδες στελέχη της προεδρικής ασφάλειας βρίσκονταν γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο του Μανχάταν, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Επεισόδια Μινεάπολη: Βρέθηκε πτώμα με μώλωπες δίπλα σε καμμένο αμάξι

Διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα γνωστών εταιρειών στην 5η Λεωφόρο με αθλητικά είδη, ρούχα, ηλεκτρονικά και κινητά τηλέφωνα, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 23:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδος).

«Μίλησα με τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο και για την ασφάλεια όλων, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη απόψε: θα ξεκινήσει στις 23.00 και θα αρθεί στις 5 το πρωί» τοπική ώρα», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο επιβεβαίωσε επίσης πληροφορίες που ήθελαν την 25χρονη κόρη του, Κιάρα, να συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου στην πόλη. 

«Στις φλόγες» οι ΗΠΑ: Νύχτα ταραχών και απαγόρευση κυκλοφορίας

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πόλη της Νέας Υόρκης το βράδυ του Σαββάτου. Το ABC News μετέδωσε πως η Κιάρα ντε Μπλάζιο βρισκόταν μεταξύ μιας ομάδας διαδηλωτών που αρνήθηκε να απομακρυνθεί από έναν δρόμο που είχε αποκλείσει.

Ο Τραμπ ανακήρυξε τρομοκρατική οργάνωση την ANTIFA

O Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε το κίνημα Antifa να διωχθεί ως «εγχώρια τρομοκρατική» οργάνωση, κάτι που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το απόγευμα της Κυριακής.

Ένας ακόμα Αφροαμερικανός νεκρός στο Λούιβιλ

Ακόμα ένας Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ στην πόλη Λούιβιλ της πολιτείας Κεντάκι όταν στελέχη της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν πλήθος που διαδήλωνε.

Μινεάπολις: Το συγκινητικό βίντεο του Φλόιντ προς τη νέα «χαμένη» γενιά

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λούιβιλ αποπέμφθηκε και δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αργία όταν οι αρχές ενημερώθηκαν πως στελέχη της αστυνομίας έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τις κάμερες που φορούν για να υπάρχει καταγραφή των γεγονότων.

«Είχαμε μια φρικτή τραγωδία χθες βράδυ στη συμβολή της 26ης οδού και της Μπρόντγουεϊ», είπε ο Φίσερ. «Χάσαμε έναν υπέροχο πολίτη, που ονομαζόταν Ντέιβιντ Μάκατι», πρόσθεσε.

Τραμπ για διαδηλωτές: «Όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν και πυροβολισμοί»

Ο θάνατος του Μάκατι, ιδιοκτήτη του εστιατορίου YaYa’s BBQ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου πυροβόλησαν οι αστυνομικοί, είναι η δεύτερη πρόσφατη περίπτωση στην οποία τα στελέχη της αστυνομίας δεν ενεργοποίησαν τις κάμερες που φορούν σε συμβάν με χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων με συνέπεια θάνατο μέλους φυλετικής μειονότητας στη Λούιβιλ. Δεν είναι σαφείς οι συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο Μάκατι.

Αυτό που είναι γνωστό είναι πως δύο αστυνομικοί της Λούιβιλ και δύο άνδρες της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ. Οι αστυνομικοί κατέθεσαν πως ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν.

Μινεάπολις: Δεύτερη μέρα ταραχών για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπεσίαρ, υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί διεξοδική έρευνα. «Η δέσμευσή μου είναι ότι θα σας πούμε την αλήθεια, όποια κι αν είναι», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επίθεση Μπάιντεν για τη χρήση του στρατού

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ ότι χρησιμοποιεί τον στρατό των ΗΠΑ «εναντίον του αμερικανικού λαού» και κατήγγειλε το γεγονός ότι έγινε χρήση δακρυγόνων εναντίον «ειρηνικών διαδηλωτών».

Αστυνομικός σκότωσε Αφροαμερικανό πατώντας τον στον λαιμό

«Χρησιμοποιεί τον αμερικανικό στρατό εναντίον του αμερικανικού λαού. Εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών κι έριξε πλαστικές σφαίρες. Για μια φωτογραφία», ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top