Europol: Αυξάνονται οι κυβερνο-επιθέσεις λόγω κορωνοϊού

Πώς στοχεύουν στις ελλείψεις

Αλγόριθμος

Μεγάλη άνοδο της εγκληματικής εξαπάτησης πολιτών με αφορμή λόγω της κρίσης του κορωνοϊού καταγράφει έκθεση της Europol σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο εγκληματικό τοπίο στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν γρήγορα τις ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν την κρίση προσαρμόζοντας τη λειτουργία τους ή στρεφόμενοι σε νέες εγκληματικές δραστηριότητες.

Μεγάλη η αύξηση των κυβερνο-επιθέσεων

Μεγάλος είναι ο αριθμός των κυβερνο-επιθέσεων κατά οργανώσεων, κάτι που αναμένεται να αυξηθεί.

Οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν την κρίση του κορωνοϊού για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής με θέμα την πανδημία, για τη διανομή διαφόρων πακέτων κακόβουλων προγραμμάτων (malware).

Το παράδειγμα νοσοκομείου στην Τσεχία

«Οι κυβερνο-εγκληματίες είναι, επίσης πιθανό να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν έναν αυξανόμενο αριθμό φορέων επίθεσης, καθώς ένας μεγαλύτερος αριθμός εργοδοτών εγκαθιστά την τηλεργασία και επιτρέπει συνδέσεις με τα συστήματα των οργανώσεών τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η Europol.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η Τσεχική Δημοκρατία, όταν ένα cyberattack στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μπρνο ανάγκασε το νοσοκομείο να κλείσει ολόκληρο το δίκτυο πληροφορικής του, να αναβάλει επείγουσες χειρουργικές παρεμβάσεις και να νέους βαριά ασθενείς σε κοντινό νοσοκομείο.

Το παράδειγμα εταιρειών στη Σιγκαπούρη

Η Europol προειδοποιεί ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων ή προσαρμοσμένων προγραμμάτων απάτης αναμένεται να προκύψει τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς οι «απατεώνες» θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις ανησυχίες των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη 

Ως παράδειγμα αναφέρεται η Σιγκαπούρη, όπου κατά τη μεταφορά 6,6 εκατομμυρίων ευρώ από μια εταιρεία σε μια εταιρεία στη Σιγκαπούρη για να αγοράσει πηκτές αλκοόλης και μάσκες FFP3 / 2, τα εμπορεύματα δεν παραλήφθηκαν ποτέ.

Επιπλέον, η πώληση προϊόντων απομίμησης υγειονομικής περίθαλψης και υγιεινής, καθώς και ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας και τα παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα αυξήθηκαν πολλαπλά από την εμφάνιση της κρίσης.

Οι κυβερνο-επιθέσεις στοχεύουν στις ελλείψεις 

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος οι παραχαράκτες να χρησιμοποιούν ελλείψεις στην προμήθεια ορισμένων αγαθών, ώστε να παρέχουν ολοένα και περισσότερες παράτυπες εναλλακτικές λύσεις, τόσο σε απευθείας σύνδεση όσο και εκτός σύνδεσης.

Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι από τις 3 έως τις 10 Μαρτίου 2020, πάνω από 34.000 παραποιημένες χειρουργικές μάσκες κατασχέθηκαν από τις αρχές επιβολής του νόμου παγκοσμίως στο πλαίσιο της επιχείρησης PANGEA υποστηριζόμενης από την Europol.

Τα τεχνάσματα των επιτήδειων

Ακόμη, διάφοροι τύποι συστημάτων που περιλαμβάνουν κλοπές έχουν προσαρμοστεί από εγκληματίες για να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση.

Τα τεχνάσματα περιλαμβάνουν τις γνωστές απάτες που αφορούν την πλαστοπροσωπία των εκπροσώπων των δημόσιων αρχών.

Οι εμπορικοί χώροι και οι ιατρικές εγκαταστάσεις αναμένεται να γίνουν στόχος για όλο και περισσότερο σε οργανωμένες διαρρήξεις, προειδοποιεί η Europol.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top