Έφυγε κακήν-κακώς ο Ερντογάν από τις Βρυξέλλες-Απών από τη συνέντευξη Τύπου

Τι συμφωνήθηκε στο Βέλγιο

Ερντογάν

Αποχώρησε εσπευσμένα το βράδυ της Δευτέρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερντογάν: Πέρα από τη λογική γειτονική χώρα να δείχνει την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος προβλεπόταν να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου, κάτι όμως που δε συνέβη. 

Τι συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες

Οι Πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας συμφώνησαν στις Βρυξέλλες, στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορρέλ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου.

Η ομάδα αυτή πρόκειται να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016 και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.

Σε αυτή την ανακοίνωση προχώρησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντηση των τριών, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και πρώτο βήμα στενών επαφών, που θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και στο επίπεδο του Προέδρου Ερντογάν με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το μεταναστευτικό και την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικά, μετά το πέρας της συνάντησης ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως «ήταν σημαντικό να ανταλλάξουμε απόψεις» για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την εφαρμογή της δήλωσης του 2016. Σημείωσε ότι «μοιραστήκαμε τις διαφορετικές απόψεις μας σε σχέση με την εφαρμογή του της δήλωσης και ξεκαθαρίσαμε μια σειρά θέσεις (διαφορετικές ερμηνείες) για τη συμφωνία».

Όπως εξήγησε η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής, ειδικά στη Συρία, με την πλευρά της ΕΕ να μεταφέρει τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στο Ιντλίμπ και τα σύνορα με τη Συρία.

Ο Σάρλ Μισέλ τόνισε ότι έγινε συζήτηση και για άλλα θέματα της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας και αποφασίστηκε η εντολή στην ομάδα εργασίας υπό τον Μπορρέλ, ώστε οι δύο πλευρές να εργαστούν για να αποκτήσουν την ίδια ανάγνωση.

Κομισιόν σε Τουρκία: «Απομακρύνετε τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα»

Σημείωσε δε ότι θα ενημερώσει τα Κράτη Μέλη για τα σημερινά αποτελέσματα, όπως τα είχε συμβουλευτεί και πριν τη συνάντηση. Τόνισε ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τον πολιτικό διάλογο με τον Ερνγογάν, και πως το σημερινό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα σε καλή κατεύθυνση και “θα προχωρήσουμε και άλλο στο μέλλον”.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό πως οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και ενεργές και αυτό είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της κατάσταση των μεταναστών στον Έβρο

Σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά και η Τούρκία όμως χρειάζεται στήριξη για το μεταναστευτικό. Τόνισε ότι ο σημερινός διάλογος ήταν εποικοδομητικός και οδήγησε σε χαρτογράφηση, διευκρινίζοντας ότι η δήλωση του 2016 παραμένει επίκαιρη και τώρα οι δύο πλευρές θα δουν τι λείπει και πως θα την εφαρμόσουν.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η ΕΕ εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει με την εφαρμογή της δήλωσης μόνο αν αυτό είναι αμοιβαίο από την πλευρά της Τουρκίας. Η εξέταση των στοιχείων της συμφωνία θα γίνει για το σύνολο των προβλέψεων του 2016.

Τέλος ερωτηθείσα σχετικά με την επιχειρησιακή κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα, επανέλαβε πως κάθε υπερβολική βία είναι απαράδεκτη, κάθε πράξη των αρχών πρέπει να είναι αναλογική, τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται και το δικαίωμα αίτησης για άσυλο να είναι σεβαστό,  εξηγώντας πως αυτά πάνε χέρι χέρι.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top