Κομισιόν σε Τουρκία: «Απομακρύνετε τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα»

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν- Τι ζητά

Σε ομιλία του για την Ημέρα της Γυναίκας, ο Ερντογάν καλούσε χθες την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα, πριν από τις συνομιλίες της, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει κληθεί για συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ότι η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

Μητσοτάκης: Θα περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας

«Η εξεύρεση μιας λύσης σ' αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η φον ντερ Λάιεν.

Τι έδειξε ο Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο και απέσπασε στήριξη

Η ίδια πρόσθεσε πως χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων -ιδιαίτερα των ανηλίκων- που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά

Μετά το Πάσχα η Κομισιόν θα παρουσιάσει το νέο συνεκτικό της πλάνο για το μεταναστευτικό

Η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι είχε προειδοποιήσει από την αρχή της ανάληψης της θητείας της για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για το μεταναστευτικό πρόβλημα και ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα η Κομισιόν θα παρουσιάσει το νέο συνεκτικό της πλάνο για το μεταναστευτικό, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Επίτροπος Γιόχανσον με τα Κράτη Μέλη για το θέμα.

Η Ούσρουλα Φον Ντερ Λάιεν απέρριψε την πολιτική πίεση που δημιούργησε η Τουρκία στο εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, και τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δίλημμα: οι μετανάστες χρειάζονται  βοήθεια, αλλά και η Ελλάδα θα  χρειαστεί βοήθεια». Ανακοίνωσε δε ότι θα συζητήσει εκτενώς την κατάσταση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν. «Απόψε θα έχουμε την επανεκκίνησή ενός διαλόγου» με την τουρκική πλευρά, σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάνοντας λόγο για οδικό χάρτη, μιας διαδικασίας, που δε θα ολοκληρωθεί σήμερα.

«Δε θα συζητηθούν ποσά σήμερα»

«Είναι η αρχή μιας διαδικασιας, σήμερα δε θα συζητηθούν ποσά», διευκρίνισε, και εξήγησε ότι η υπάρχουσα δήλωση ΕΕ- Τουρκίας είναι μια καλή συμφωνία που περιέχει όλες τις απαραίτητες πρόνοιες και έχει επιτύχει τη μείωση των ροών. Εξήγησε δε ότι ο αριθμός των προσφύγων που έχει λάβει η Ευρώπη από την Τουρκία είναι δεκαπλάσιος από τον αριθμό των μεταναστών που έχουν επιστρέψει από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε πως θα αναζητηθεί το πως ΕΕ και Τουρκία θα κινηθούν από κοινού με ένα πιο θετικό τρόπο "από ότι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες». «Θα συζητήσουμε για σταθερότητα στην περιοχή και για μένα είναι σημαντικό ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη συναίνεση στη μείωση έντασης και πίεσης στα ΕΕ-Τουρκίας συνόρα», επεσήμανε. 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο,  το οποίο όπως ρητά διευκρίνισε περιλαμβάνει ταυτόχρονα και την προστασία των συνόρων και το δικαιώματα αναζήτησης ασύλου από τους πρόσφυγες. Ξεκαθάρισε δε ότι επιτακτικό είναι να μειωθεί η ένταση και οι μετανάστες να λάβουν βοήθεια στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Επεσήμανε δε ότι και η Συρία θα περιληφθεί στη συζήτηση με τον Ερντογάν, όπως και όλα τα διαφορετικά θέματα που αποτελούν μέρος της σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Τόνισε δε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη για το θέμα. Δήλωσε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι γνωστή, εξ ου και τα 350 εκατομμύρια ευρώ και επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα για αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα. Ευχαρίστησε δε τη Γαλλία, τη Φιλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Πορτογαλία για την απόφασή τους να αναλάβουν ασυνόδευτους ανήλικους.

Η Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα την Πέμπτη για το παραπάνω θέμα, ώστε να ακούσει και τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Μιλλιέτ: Μέτρα σε 4 βασικούς αναμένει σήμερα ο Ερντογάν από ΕΕ

Μέτρα σε 4 βασικούς τομείς ζητά από την ΕΕ η Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, η οποία αναφέρει ότι σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συζητά στις Βρυξέλλες την απελευθέρωση των θεωρήσεων, την επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης, την κατανομής των βαρών και της δημιουργίας μιας πόλης στη βόρεια Συρία. Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Τουρκία ειδοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να λάβει μέτρα σε αυτά τα θέματα.

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν - «Σας το είχαμε πει. Δε μας πιστέψατε!»

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα,  η συνάντηση Ερντογάν θα είναι παρόμοιας φύσης με τη Σύνοδο Τουρκίας-ΕΕ στη Βάρνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν  ότι η Τουρκία θα καλέσει την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να καταστήσει δυνατή την εκτέλεση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 καθώς και να επανεξετάσει την ίδια τη συμφωνία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάσισε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες αφού η Τουρκία ειδοποιήθηκε από τον Σαρλ Μισέλ, κατόπιν των συζητήσεων του με ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, τις τελευταίες δυο μέρες, ότι η ΕΕ θα ήταν πρόθυμη να λάβει μέτρα σε αυτά τα θέματα.

Αύξηση πακέτου βοήθειας ΕΕ

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι υπάρχει συναίνεση στην ΕΕ για σύσταση επιτροπής για την επικαιροποίηση της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης αλλά και για τον ορισμό μίας συγκεκριμένης προθεσμίας, ώστε η επιτροπή να επιτελέσει το έργο της. Επιπλέον, όπως αναφέρει η Μιλλιέτ έχει υποβληθεί πρόταση για αύξηση του πακέτου βοήθειας ύψους 6 δισ. ευρώ, με πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ πηγές ισχυρίζονται ότι το εν λόγω ποσό θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Παράλληλα, σημειώνεται η Τουρκία φέρεται να αναμένει από τη δέσμευση της ΕΕ για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν την παροχή των πόρων. Μάλιστα με επικεφαλής τη Γερμανία, η ΕΕ αναμένεται να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει πλήρως την ανακατασκευή μίας ζώνης ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Γαλλία και Αυστρία αποσύρουν αντιρρήσεις για βίζα

Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν επίσης, ότι η ΕΕ θα θέσει το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από την Τουρκία και θα μπορούσε να συναινέσει σε ένα «πιο ευέλικτο» μοντέλο στο εν λόγω πεδίο. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα αναφερθεί στην οδηγία που εξέδωσε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 για να αντιμετωπίσει άμεσα τα έξι εναπομείναντα κριτήρια. Η Γαλλία και η Αυστρία, σύμφωνα με ισχυρισμούς, φαίνεται ότι θα υιοθετήσουν αυστηρότερη θέση σχετικά με αυτό το ζήτημα, αν και έχουν αποσύρει τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ως αποτέλεσμα διπλωματικών προσπαθειών.

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ η ΕΕ αναμένεται να ορίσει την 1η Σεπτεμβρίου 2020  ή νωρίτερα την 1η Ιουνίου 2020, ανάλογα με τις δεσμεύσεις που θα γίνουν, ως ημερομηνία έναρξης για «ταξίδια χωρίς θεώρηση στην Ευρώπη», υπό την προϋπόθεση ότι τα κριτήρια θα εκπληρωθούν άμεσα.

Ερντογάν θα αναφερθεί σε Μητσοτάκη

Παράλληλα, σύμφωνα με την Μιλλιέτ ο Τούρκος Πρέοδρος πιθανότατα θα προβεί σε σκληρή κριτική, ιδίως όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας για τους πρόσφυγες. Πηγές ισχυρίζονται ότι θα αναφερθεί  στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμηνύοντας στην ΕΕ ότι «Θα πρέπει να συνεργαστείτε με την Τουρκία εάν θέλετε να επιλύσετε την προσφυγική κρίση».

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το ταξίδι στις Βρυξέλλες 

Όλες τις πτυχές των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ καθώς και το μεταναστευτικό θα συζητήσει στις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σημερινή του επίσκεψη, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποιεί σήμερα μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναφέροντας ότι θα έχει διαβουλεύσεις και με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα επαναθεωρηθούν όλες οι πτυχές των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ καθώς και βήματα που μπορούν να γίνουν για τη διεύρυνση της συνεργασίας. 

Η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι στις επαφές θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στη Συρία και ειδικότερα στο Ιντλίμπ καθώς και το μεταναστευτικό ενώ προβλέπεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι προγραμματίζεται και συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με πληροφοίες Θάνου Αθανασίου από Βρυξέλλες και  Άννας Ανδρέου από Κωνσταντινούπολη 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top