Μητσοτάκης: Θα περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας

Στήριξη σε Ελλάδα από τους επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ

«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Καστανιές Έβρου, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά «συνιστά ασύμμετρη απειλή» και υπογράμμισε πως οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν.

«Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ετοιμότητα του ελληνικού λαού, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκφραστεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Με ελικόπτερο πάνω από τα σύνορα ο Μητσοτάκης και η ηγεσία της ΕΕ

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης: Η Θράκη είναι πάντα όρθια

«Οι πρόσφυγες δεν προέρχονται από τη Συρία αλλά ζουν με ασφάλεια στην Τουρκία, μιλούν άπταιστα τουρκικά. Το καθήκον μου είναι να υπερασπίσω τα δικαιώματα της χώρας μας. Είδαμε από κοντά στη συμβαίνει εδώ. Και αυτή είναι μια: η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της, να στέλνει χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους στην Ελλάδα. Παραβιάζει κατάφορα την κοινή δήλωση με την ΕΕ. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα προς όλους: «μην προσπαθείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα».

Στήριξη σε Ελλάδα από τους επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε, από την πλευρά του πως είναι σημαντικό «σε τέτοιες καταστάσεις να βρισκόμαστε στο πεδίο και να βλέπουμε τι γίνεται στα σύνορα».

Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την υποστήριξη της Ευρώπης στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και ξεκαθάρισε πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Η απροθυμία Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη και η ελληνική απάντηση

«Είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ΕΕ η προστασία τους. Να στείλουμε μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες και τον κόσμο ότι είμαστε μαζί σας», σημείωσε.

«Είδαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες, τους αστυνομικούς και λιμενικούς για τις άοκνες προσπάθειές τους», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Όπως είπε, η Frontex ετοιμάζεται, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης.

«Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι συνολικά ευθύνη της Ευρώπης. Όσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σ' αυτούς τους καιρούς», υποστήριξε.

Την ανησυχία του ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδεχδομένως να μη συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Αν πριν από ενάμισι χρόνο είχαμε κάνει την μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική, κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό για να εγγυώμεθα τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε.

Κάνοντας λόγο για ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής στο μεταναστευτικό, σημείωσε: «Πρέπει να πούμε “ευχαριστώ” στην Ελλάδα, αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες».

«Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στις ενέργειες και των δύο μας. Θα αποτρέψουμε την επανάληψη των φαινομένων του 2015- 2016, πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από την εμπειρία του παρελθόντος», είπε, τέλος, ο πρωθυπουργός της Κροατίας και προεδρεύων της Ε.Ε. Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος αναγνώρισε  τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top