Brexit: Να αποκλίνει από τους κανόνες της ΕΕ επιθυμεί ο Τζόνσον

«Σκληραίνει» η στάση της Βρετανίας

Άνδρας αφαιρεί την πινακίδα από τη Βρετανική Πρεσβεία / Reuters

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, σκοπεύει να γνωστοποιήσει στους Ευρωπαίους την πρόθεσή του να αποκλίνει από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το Brexit.

Brexit: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι Έλληνες στη Βρετανία

Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να ακολουθήσει μπρα ντε φερ στις διαπραγματεύσεις της μεταβατικής περιόδου των 11 μηνών για τη διαμόρφωση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης Βρυξελλών - Λονδίνου.

Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επανακαθορίσει το πλαίσιο της σχέσης του με το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27 στον εμπορικό τομέα, αλλά και στους τομείς της ασφάλειας, της αλιείας και της εκπαίδευσης.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του το «όραμά» του για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στον κόσμο. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες των Βρυξελλών στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

Οι Βρετανοί αποχαιρέτησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Δεν υπάρχει ανάγκη για μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που θα προϋποθέτει την υιοθέτηση των κανόνων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή κάτι άλλο», θα δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

Ο Τζόνσον θα δώσει τη «διαβεβαίωση» ότι το Λονδίνο θα διατηρήσει υψηλά στάνταρντς στους τομείς αυτούς, χωρίς όμως αυτά «να επιβάλλονται από μία συνθήκη».

«Ανακτούμε τον έλεγχο των νόμων μας και αυτό δεν γίνεται για να ευθυγραμμισθούμε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, το πρωί της Κυριακής στο Sky News.

Brexit: Τι αλλάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Φεβρουαρίου

«Είναι βέβαιος ότι η ΕΕ θα θελήσει να τηρήσει στην δέσμευσή της υπέρ μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου κατά το πρότυπο αυτής που έχει επιτευχθεί με τον Καναδά», πρόσθεσε θεωρώντας ότι θα είναι η «καλύτερη» της κατηγορίας της και «ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών».

Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, η σκλήρυνση της στάσης οφείλεται «στις απόπειρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την μεταβολή των όρων» της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, πράγμα που «εξόργισε» τον Βρετανό πρωθυπουργό.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top