Κοροναϊός: O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό

Συνιστά έκτακτη ανάγκη διεθνούς ανησυχίας

Η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη διεθνούς ανησυχίας, όπως αποφάσισε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

ΕΚΠΑ: Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο κοροναϊό

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες. 

Κοροναϊός: Κλείνει τα σύνορά της η Ρωσία- Κρούσματα σε Φιλιππίνες και Ινδία

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα. Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος. 

Η Γαλλία επιβεβαίωσε το έκτο κρούσμα κοροναϊού

Η Γαλλία επιβεβαίωσε το έκτο κρούσμα στη χώρα του νέου κινεζικού κοροναϊού, έγινε την Πέμπτη γνωστό από έναν αξιωματούχο των γαλλικών υγειονομικών υπηρεσιών. 

Η Γαλλία είχε επιβεβαιώσει τα τρία πρώτα κρούσματα του κοροναϊού της Ουχάν την περασμένη Παρασκευή, ένα τέταρτο κρούσμα την Τρίτη και ένα πέμπτο κρούσμα την Τετάρτη.

Τι είναι ο κοροναϊός και ποια τα συμπτώματα του

Πρώτη μετάδοση του κοροναϊού στις ΗΠΑ

Ο σύζυγος μιας 60χρονης γυναίκας, η οποία είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, μολύνθηκε αφού επέστρεψε στο Σικάγο, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σήμερα.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να φανεί ανησυχητικό» δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όμως «ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς είναι μικρός» επισήμανε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μετάδοση μεταξύ συζύγων.

«Πολλές» χώρες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον νέο κοροναϊό

Πολλές χώρες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την επιδημία του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου στην Κίνα και που έχει εξαπλωθεί σε καμιά δεκαπενταριά χώρες, προειδοποίησε το GPMB, ένα διεθνές όργανο ελέγχου που εδρεύει στη Γενεύη.

Κοροναϊός: Εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Ουχάν – Στους 170 οι νεκροί

Το Συμβούλιο Επιτήρησης Παγκόσμιας Προετοιμασίας (GPMB), ένα ανεξάρτητο σώμα που δημιούργησε το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Παγκόσμια Τράπεζα, χαιρέτισε, σε δελτίο Τύπου, «την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν» έως σήμερα οι χώρες και ο ΠΟΥ.

Ανέδειξε, επίσης, τη «διαφάνεια της Κίνας σε σχέση με τη μετάδοση πληροφοριών», συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού, και τη «σημαντική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των πληγεισών χωρών» από την επιδημία.

Εντούτοις, το GPMB εκφράζει «την ανησυχία του για το γεγονός ότι πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες» να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Κοροναϊός: Η Google κλείνει τα γραφεία της στην Κίνα

«Όλες οι χώρες και οι τοπικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν πληγεί, πρέπει επειγόντως να αφιερώσουν πόρους για να ενισχύσουν η καθεμιά τις απαραίτητες δυνατότητες προετοιμασίας» υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου, ενώ προστίθεται ότι πρέπει να μπορούν να «προλαμβάνουν, να εντοπίσουν, να ενημερώνουν και να ανταποκρίνονται στην επιδημία».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top