Κοροναϊός: Κλείνει τα σύνορά της η Ρωσία- Κρούσματα σε Φιλιππίνες και Ινδία

Στις 5,2 μέρες η περίοδος επώασης του επικίνδυνου ιού

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να κλείσει τα περίπου 4.250 χλμ. σύνορά της με την Κίνα, προκειμένου να καταπολεμήσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής 170 θανάτους, ενώ εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις Φιλιππίνες και την Ινδία.

Κοροναϊός: Η Google κλείνει τα γραφεία της στην Κίνα

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν «Υπογράφτηκε, σήμερα μια διαταγή και τίθεται σε ισχύ. Θα ενημερώσουμε σήμερα όλο τον κόσμο για τα μέτρα που ελήφθησαν για το κλείσιμο των συνόρων στην Άπω Ανατολή»,

Δεν ανέφερε, ωστόσο, λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα, ούτε αν το κλείσιμο αυτό των συνόρων αφορά επίσης τα λιμάνια.

Κίνα: Έχτισαν σε έξι μόλις μέρες ολόκληρο νοσοκομείο για τον κοροναϊό!

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ότι αναστέλλει από σήμερα την έκδοση ηλεκτρονικών θεωρήσεων διαβατηρίου σε Κινέζους υπηκόους, σε σημεία διέλευσης στην Άπω Ανατολή, όπως στο Καλίνινγκραντ και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Αγία Πετρούπολη. 

Οι αρχές κάλεσαν επίσης τους Ρώσους να αποφύγουν όλα τα ταξίδια στην Κίνα «εκτός εάν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο».

Η Μόσχα δεν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής στο έδαφός της κάποιο κρούσμα του νέου κοροναϊού μετά την εξάπλωσή του από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Πρόεδρος Εταιρείας Λοιμώξεων: Θα έρθει και στην Ελλάδα ο κοροναϊός

Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Φιλιππίνες και Ινδία

Ο Φιλιππινέζος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Φρανσίσκο Ντούκε, πρόκειται για μια 38χρονη Κινέζα, η οποία έφτασε στις Φιλιππίνες από την Ουχάν, την κινεζική μητρόπολη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

Κοροναϊός: 132 νεκροί- Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στα Αραβικά Εμιράτα

Την ίδια ώρα, και η κυβέρνηση της Ινδίας επιβεβαίωσε ότι διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, το οποίο εντοπίστηκε στο κρατίδιο Κεράλα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ένας ασθενής εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό και τέθηκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο, αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ινδική κυβέρνηση, στην οποία διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσταση της υγείας του ασθενούς είναι σταθερή.

Η περίοδος επώασης του ιού - Τι λένε οι Κινέζοι ερευνητές

Η περίοδος επώασης του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγαλούπολη Ουχάν της κεντρικής Κίνας είναι της τάξης των 5,2 ημερών κατά μέσον όρο, ωστόσο ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές που εκπόνησαν μια από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.

Κοροναϊός: Εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Ουχάν – Στους 170 οι νεκροί

Η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι ακόμη προκαταρκτική και «ανακριβής» και παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις, γεγονός που δικαιολογεί «μια περίοδο παρακολούθησης ή καραντίνας διάρκειας 14 ημερών για τα πρόσωπα που έχουν εκτεθεί», κατά τη μελέτη, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ιατρικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine (NEJM).

Κοροναϊός: «Θα τα καταφέρουμε» τραγουδούν οι κάτοικοι της Ουχάν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρθηκε σε δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα σε ένα φάσμα 2 ως 10 ημερών για την εμφάνιση συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ως και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια).

Κοροναϊός: Ξεκινά ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων που βρίσκονται στην Ούχαν

Η εκτίμηση των κινέζων επιστημόνων για την περίοδο επώασης του νέου κοροναϊού, 2019-nCoV βασίζεται στην παρατήρηση 10 ασθενών.

Πάντως, οι δώδεκα ερευνητές μελέτησαν τα 425 πρώτα κρούσματα για να εξακριβώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επιδημίας.

Koροναϊός: Η λίστα με τα ελληνικά νοσοκομεία που θα πηγαίνουν όσοι νοσούν

Αφότου ξέσπασε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας διπλασιάζεται ανά 7,4 ημέρες, υποδεικνύουν τα δεδομένα τους.

Υπολογίζουν επίσης ότι κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσον όρο 2,2 ανθρώπους. Το μέγεθος αυτό αποκαλείται ρυθμός αναπαραγωγής, ή R0. Δεν αποτελεί καθεαυτού πρόβλεψη για το εύρος μιας επιδημίας, πάντως είναι χρήσιμη παράμετρος. 

Κοροναϊός: «Υψηλή» η απειλή σε διεθνές επίπεδο σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Εν προκειμένω, είναι συγκριτικά χαμηλό, πιο κοντά στην απλή χειμωνιάτικη γρίπη ( ≈ 1,3) από ό,τι για παράδειγμα στην εξαιρετικά μολυσματική ιλαρά ( ≈ 12+), και συγκρίσιμο με τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, ή SARS, από το 2002 ( ≈ 3).

Οι κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν στην ανάλυσή τους ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο «άρχισε μεταξύ στενών επαφών στα μέσα Δεκεμβρίου 2019».

Δύο άλλες αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη κάνουν λόγο για περίοδο επώασης μόλις μερικών ημερών: 5,8 ημερών με βάση την παρατήρηση των δεδομένων 34 ασθενών από ερευνητές στην Ολλανδία και τριών επιπλέον ημερών στην περίπτωση ενός 27χρονου Βιετναμέζου που μολύνθηκε από τον πατέρα του, που είχε επιστρέψει από την Ουχάν.

Στη μελέτη που έγινε στην Κίνα, οι μισοί από τους 425 ασθενείς ήταν από 60 ετών και πάνω, ενώ κανένας δεν ήταν κάτω από 15 ετών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top