Κοροναϊός: Ξεκινά ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων που βρίσκονται στην Ούχαν

Μόνο υγιείς ή ασυμπτωματικοί πολίτες της Ε.Ε. θα μπορέσουν να ταξιδέψουν

άνθρωποι με μάκσες στο αεροδρόμιο

Η ΕΕ ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αίτησης της Γαλλίας για την παροχή προξενικής υποστήριξης στους πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται στην Ούχαν της Κίνας και τον επαναπατρισμό τους, καθώς κινδυνεύουν από τον νέο κοροναϊό. 

Χονγκ Κονγκ: Έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό - Απομένουν οι έλεγχοι

Σύμφωνα με την απόφαση, η ΕΕ θα συγχρηματοδοτήσει το κόστος αεροπορικής μεταφοράς των πολιτών και το πρώτο τέτοιο αεροσκάφων αναμένεται να αναχωρήσει από τη Γαλλία αύριο το πρωί, ενώ το δεύτερο θα φύγει αργότερα την εβδομάδα.Οι πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται στην περιοχή και επιθυμούν να επαναπατριστούν μπορούν να το ζητήσουν, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. 

Οι αρχικοί αριθμοί δείχνουν ότι περίπου 250 Γάλλοι πολίτες θα μεταφερθούν με το πρώτο αεροσκάφος και πάνω από 100 πολίτες της ΕΕ από άλλες χώρες θα ενταχθούν στο δεύτερο αεροσκάφος. Πρόκειται για ένα πρώτο αίτημα για βοήθεια και άλλα μπορεί να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Κοροναϊός: Κρούσμα και στη Γερμανία μετά τη Γαλλία

Σε αυτό το στάδιο, μόνο υγιείς ή ασυμπτωματικοί πολίτες θα έχουν άδεια να ταξιδεύουν, ανακοίνωσε η Κομισιόν. Το κέντρο αντίδρασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών προκειμένου να συντονίσει τις αφίξεις και τις επακόλουθες πιθανές περιόδους καραντίνας.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος αρμόδια για την Υγεία και την Επισιτιστική Ασφάλεια, δήλωσε σχετικά, «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τα Κράτη Μέλη και να διασφαλίσουμε μια ισχυρή και συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ στην εξάπλωση του κοροναϊού, εκτός και εντός της Ένωσης. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τα Κράτη Μέλη».

Συναγερμός στην Τουρκία: Εργάτες στο νοσοκομείο με συμπτώματα κοροναϊού

Η Κομισιόν αναφέρει ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σχετικά με όλες τις πτυχές της επιδημίας του κοροναϊού.

Ρεπορτάζ: Αθανάσιος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top