Νέο «χαστούκι» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία: «Προκαλεί το Γιαβούζ, σταματήστε»

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Δείτε στο βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, όλες τις εξελίξεις.

Το αυτί στην Τουρκία τραβούν για μία ακόμα φορά οι ΗΠΑ, με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, ανοιχτά της Λεμεσού. Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε προκλητική την κίνηση της Άγκυρας και την καλεί να σταματήσει τις έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. 

Μητσοτάκης: Προκαλούμε νευρικότητα στην Τουρκία με την αυτοπεποίθησή μας

«Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου», τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον.

Παραλήρημα Ερντογάν: Δεν έχουν υφαλοκρηπίδα η Κρήτη και τα νησιά

Χαρακτήρισε επίσης «προκλητικό βήμα» την παρουσία του «Γιαβούζ» στην περιοχή και τόνισε ότι θα δημιουργήσει εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 

Διαψεύδει τον Ερντογάν η Ιταλία-  «Δε διαπραγματευτήκαμε γεωτρήσεις!»

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις πληροφορίες που αφορούν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αποστολής του “Γιαβούζ” νότια της Λεμεσού. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πομπέο και Πενς αποθέωσαν την Ελλάδα σε δεξίωση προς τιμήν του Κ. Μητσοτάκη

Επανέλαβε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της και κάλεσε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή. 

Ερντογάν: «Η Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα- Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος»

«Καλούμε όλα τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο για τη θάλασσα. Η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθεί τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρεσβεία Ρωσίας στην Κύπρο: «Όχι» στην αναγνώριση του ψευδοκράτους

Τέλος κατέληξε λέγοντας πως η Ουάσιγκτον συνεχίζει να στηρίζει την προοπτική μιας ισομερούς λύσης για τον καταμερισμό των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. 

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά από την επιστολή στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη που απέστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. 

Ο Πομπέο έστειλε επιστολή στήριξης σε Μητσοτάκη

Σε αυτή οι ΗΠΑ εξέφραζαν την προσήλωση τους στη διατήρηση της ευημερίας, της Δημοκρατίας κι ασφάλειας στην Ελλάδα. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «καταπληκτικές» τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, μιλώντας για υποχρέωση επίλυσης διαφορών με ειρηνικά μέσα και αποφυγή προκλητικών ενεργειών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top