Πομπέο και Πενς αποθέωσαν την Ελλάδα σε δεξίωση προς τιμήν του Κ. Μητσοτάκη

Διθυραμβικά τα σχόλια από τον Αντιπρόεδρο και τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η δεξίωση που παρέθεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσία και του Αντιπροέδρου, Μάικ Πένς. 

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στα τουρκικά πλοία

Ο Μάικ Πομπέο, η σύζυγος του οποίου είναι ελληνικής καταγωγής, φορώντας μια γραβάτα στα χρώματα της ελληνικής σημαίας αποθέωσε την Ελλάδα και θυμήθηκε το δικό του ταξίδι στη χώρα μας τον περασμένο Οκτώβριο. 

Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Ακρόπολη και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και στα… πιάτα που σπάνε οι Έλληνες όταν έρχονται στο τσακίρ κέφι. Μάλιστα όταν ήρθε η στιγμή να τσουγκρίσει το ποτήρι του με τον πρωθυπουργό και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο ευχήθηκε στα ελληνικά «γεια μας». 

Μητσοτάκης στους FT: «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο»

Όταν δε κάποιος από τους προσκεκλημένους φώναξε από κάτω «όπα» και «άσπρο πάτο», όλοι ξέσπασαν σε βροντερά γέλια. 

Στο ίδιο πνεύμα η πρόποση του Μάικ Πενς, ο οποίος επίσης θυμήθηκε το ταξίδι που είχε κάνει στην Ελλάδα, πριν γίνει Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ευχήθηκε «γεια μας» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: «Στο καλύτερο δυνατό σημείο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις»

Η δεξίωση έγινε στην αίθουσα Benjamin Franklin, στον τελευταίο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρουσία 300 επίλεκτων προσκεκλημένων της ελληνικής ομογένειας. 

Πομπέο: Η Ελλάδα πυλώνας ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο τόνισε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν καλές και πλέον έχουν γίνει εξαιρετικές, ενώ πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επεκταθεί η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας. 

Λευκός Οίκος: Η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Ο κ. Πομπέο υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών βρίσκονται σε στενή συνεργασία. 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με το έργο που επιτελεί ο πρωθυπουργός και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί στην ελληνική οικονομία. Όπως είδαμε στη χώρα μας, καθώς ο Πρόεδρός μας μείωσε τους φόρους και ήρε τις περιοριστικές ρυθμίσεις, δημιουργήθηκαν ευκαιρίες για όσους αναλαμβάνουν επιχειρηματικό ρίσκο να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Ξέρω τι σημαίνει αυτό για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και γνωρίζω ότι αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα: Αναλογιστείτε αυτή τη θετική αλληλουχία γεγονότων, καθώς η Ελλάδα δείχνει σε όλη την Ευρώπη το δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι πραγματικά αξιοσημείωτο κύριε Πρωθυπουργέ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πενς: Χάρη στην ηγεσία Μητσοτάκη και Τραμπ οι δεσμοί μας δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι

Από την πλευρά του ο Μάικ Πενς τόνισε πως είναι περήφανος γιατί χάρη στην ηγεσία Μητσοτάκη και την ηγεσία Τραμπ, οι δεσμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι πιο ισχυροί από ποτέ. 

Μόνο κατά την περσινή χρονιά τα δύο κράτη είχαν εμπορικές σχέσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων. 

«Αλλά δεν είναι μόνο οι οικονομικές σχέσεις αυτές που καθορίζουν τη μεταξύ μας επαφή. Μας συνδέει μια κοινή φιλοσοφία για τη διακυβέρνηση. Διαπίστωσα την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και στον πρόεδρο Τραμπ, είδα τη φιλιά μεταξύ σας, είδα επίσης τον κοινό σκοπό: Όπως ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πομπέο, είστε δύο ηγέτες που πιστεύουν πως όταν οι πολίτες μπορούν να κρατήσουν ένα μεγαλύτερο μέρος από όσα κερδίζουν, όταν καταπολεμάς τη γραφειοκρατία, όταν κάνεις το κράτος πιο παραγωγικό και η ενέργεια είναι προσβάσιμη στις παραγωγικές μονάδες που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε οι οικονομίες ανθίζουν. Και αυτή τη στιγμή η Αμερική και η Ελλάδα γνωρίζουν οικονομική άνθηση», τόνισε ο Μάικ Πενς.

Μητσοτάκης: Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό μας

Τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως είναι περήφανος που ηγείται της χώρας σε αυτή την ιστορική στιγμή. 

«Μιλήσαμε για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και χάρηκα που άκουσα το αυτονόητο, δηλαδή ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε αυτή τη γωνία του κόσμου. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με το βλέμμα στο μέλλον και εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία όλων των Ελλήνων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Τώρα είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας και καθώς μπαίνουμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αποτελέσει τη δεκαετία της ελληνικής επιτυχίας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top