Η τυχαία ανακάλυψη που δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου

Βρέθηκε ανοσοκύτταρο που πολεμά όλες τις μορφές του

Αισιόδοξα είναι τα νέα στον τομέα της έρευνας για τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς ανακαλύφθηκε τυχαία από επιστήμονες στη Βρετανία, ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα. 

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως ίσως στο μέλλον ο καρκίνος θεραπευτεί σε κάθε του μορφή, χάρη σε αυτήν την ανακάλυψη. 

Ωστόσο αυτό είναι νωρίς για να το πει κανείς, αφού θα πρέπει να γίνουν αρκετές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. 

Τα ευχάριστα νέα δημοσίευσαν στο περιοδικό ανοσολογία «Nature Immunology» ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Η επιστημονική αυτή ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σιούελ, ανέλυαν δείγματα από μια τράπεζα αίματος της Ουαλίας, αναζητώντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια. 

Εντελώς τυχαία βρήκαν έναν νέο τύπο Τ-κυττάρου, που έχει σημαντικές αντικαρκινικές ικανότητες. 

Τέλος οι ουρές για καρκινοπαθείς – Θα παίρνουν τα φάρμακα από 21 κλινικές

Το κύτταρο αυτό διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα, που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμα σαφής στους επιστήμονες.

Οι εργαστηριακές μελέτες που έγιναν, έδειξαν πως τα ανοσοκύτταρα αυτά καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας. 

Όπως δήλωσε ο δρ. Σιούελ, είναι «άκρως ασυνήθιστο» να ανακαλύπτεται ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες, κάτι που δίνει ελπίδα ακόμα και για μια καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον. 

«Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη, κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το κύτταρο υπήρχε. Η ανακάλυψη μας εγείρει την προοπτική μιας καθολικής θεραπείας για τον καρκίνο, ένα μοναδικό Τ-κύτταρο που θα είναι ικανό να καταστρέφει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου στον πληθυσμό. Έως τώρα κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό», είπε.

Δεν απέκλεισε επίσης την πιθανότητα κάποιοι άνθρωποι να έχουν αυτό το είδος ανοσοκυττάρου κι έτσι να παρουσιάζουν την τέλεια ανοσία απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. 

Έως σήμερα υπάρχουν ορισμένες νέου τύπου αντικαρκινικές ανοσοθεραπείες, όπως οι CAR-T και TCR-T, αλλά έχουν σχετική αποτελεσματικότητα μόνο σε λίγα είδη καρκίνου, ιδίως στη λευχαιμία, ενώ δεν έχουν ιδιαίτερα οφέλη για τους συμπαγείς όγκους, που είναι και συχνότεροι. Επίσης είναι αρκετά εξατομικευμένες θεραπείες, πράγμα που αποτελεί πλεονέκτημα όσον αφορά στην καταλληλότητα τους για συγκεκριμένα άτομα, αλλά και μειονέκτημα όσον αφορά το εύρος των ασθενών που μπορούν να επωφεληθούν.

Τι γνωρίζουμε για το νέο κύτταρο που καταπολεμά τον καρκίνο

Το νέο κύτταρο προσκολλάται σε ένα μόριο (MR1) των καρκινικών κυττάρων, που είναι κοινό στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μια μελλοντική θεραπεία μπορεί να «δουλεύει» για τις περισσότερες μορφές καρκίνου, αλλά και για όλους σχεδόν τους ανθρώπους.

Τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια, όπου εισήχθησαν τα νέα Τ-κύτταρα, άφησαν «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα εξάλειψης των καρκινικών όγκων. Ο Σιούελ δήλωσε ότι η πρόοδος αναμένεται να είναι γρήγορη, όσον αφορά τη δοκιμή και ανάπτυξη μιας πιθανής νέας θεραπείας.

Οι πρώτες δοκιμές σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος τον Νοέμβριο, εφόσον οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top