Δύσκολα τα πράγματα για τον Ντόναλντ Τραμπ: Παραπέμπεται σε δίκη

Ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Γερουσία, η οποία και θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στο αξίωμά του. 

Ο Τραμπ για την παραπομπή του: «Κάντε μία προσευχή!»

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες, αυτή της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου. 

Παραπομπή Τραμπ: Ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Στην ψηφοφορία όλα τα μέλη των Δημοκρατικών ψήφισαν υπέρ της παραπομπής Τραμπ και όλοι οι Ρεπουμπλικανοί κατά. Για την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας, οι ψήφοι ήταν 230 υπέρ και 197 κατά (1 ψήφισε παρών) και για παρακώλυση καλής λειτουργίας του Κογκρέσου 229 υπέρ και 198 κατά (1 παρών).

ΗΠΑ: Πιθανή η καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ

Την ώρα της ψηφοφορίας, ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν σε συγκέντρωση στο Μίσιγκαν, όπου κατηγόρησε την «ακραία» Αριστερά που βρίσκεται στο Κογκρέσο, ότι τον αντιμετωπίζει με μίσος, μένος και οργή, την ώρα που εκείνος προσπαθεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς. 

Ο Τραμπ για την παραμπομπή του: «Σκέφτομαι σοβαρά να καταθέσω»

Σε ανακοίνωση μάλιστα του λευκού οίκου αναφέρεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πεπεισμένος πως θα απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες στη δίκη στη Γερουσία. 

Πελόζι για Τραμπ: Από Νοέμβρη οι καταθέσεις για την παραπομπή του

Η ψηφοφορία ξεκίνησε γύρω στις 03:00 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να ασκήσει πιέσεις στην Ουκρανία, ώστε να ξεκινήσει έρευνες για τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν. Επίσης κατηγορείται ότι εμπόδισε την ομαλή λειτουργία του Κογκρέσου, καθώς φέρεται να αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις έρευνες για παραπομπή του σε δίκη, αποκρύβοντας αποδεικτικά έγγραφα και απαγορεύοντας στους συνεργάτες του να δώσουν στοιχεία. 

Στο παρελθόν μόνο δύο ακόμα πρόεδρο έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, ο Άντριου Τζόνσον και ο Μπιλ Κλίντον. 

Πλέον τον λόγο έχει η Γερουσία, όπου όμως την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί και γι’ αυτό θεωρείται σχεδόν απίθανη η καταδίκη Τραμπ. Εκεί θα οριστεί η ημερομηνία για τη δίκη του με τα αμερικανικά ΜΜΕ να την τοποθετούν μέσα στον Ιανουάριο.

Ωστόσο η παραπομπή του ενδέχεται να είναι ένα πλήγμα στην υποψηφιότητά του για την προεδρεία των ΗΠΑ για μία ακόμα τετραετία. 

Η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα των δύο ψηφοφοριών με ένα μεγάλο χαμόγελο, το οποίο δύσκολα κατάφερνε να συγκρατήσει. Νωρίτερα, όταν ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης, ανέφερε για τον Τραμπ πως «οι ανεύθυνες πράξεις του κατέστησαν απαραίτητη τη σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος του, δεν μας άφησε άλλη επιλογή».

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο επικεφαλής τους, Κέβιν Μακάρθι έκανε λόγο για αυθαιρεσία από πλευράς Δημοκρατικών, τονίζοντας πως «δεν ξεπέρασαν ποτέ την ήττα του 2016» και ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ και θα είναι και μετά το 2020 πρόεδρος».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top