Ασταμάτητος ο Ερντογάν: Προανήγγειλε γεωτρήσεις σε Κρήτη και Καστελόριζο

«Η συμφωνία με τη Λιβύη, ανατρέπει τη Συνθήκη των Σεβρών»

Ως ανατροπή της Συνθήκης των Σεβρών βλέπει ο Τούρκος Πρόεδρος τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι «έχει γίνει ένα τέτοιο βήμα», ενώ παρουσίασε σε τηλεοπτική εκπομπή νέους χάρτες, που εξαφανίζουν ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Ρόδος, η Κάσος και το Καστελόριζο.

Ερντογάν: Έτοιμος να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη

Τους κινδύνους από τις τουρκικές απόψεις έθεσε ο Δένδιας στον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Τούρκος Πρόεδρος στο νέο του τηλεοπτικό σόου στο A Haber είπε ακόμη πως πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές της συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι μπορεί να συνταχθούν με την Άγκυρα κάποιες εταιρείες ισχυρές της διεθνούς κοινότητας και πως αυτό θα αποκαλυφθεί και με τις επαφές που θα κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγίέζ αλ Σαρράζ. 

Ερντογάν: Θα κάνουμε γεωτρήσεις μέχρι έξω από τα χωρικά ύδατα της Κρήτης

«Όσο ισχυρή είναι αυτή η επένδυση, τόσο πιο άνετη θα είναι και η δουλειά μας», είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως «τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ενόχλησαν κυρίως την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι αυτές οι εργασίες δεν έγιναν για να ενοχληθεί η Ελλάδα, αλλά για να «διατηρηθούν τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».  

Αποκαλύπτοντας μέρος όσων συζήτησε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαρράζ είπε ότι στην συνάντησή τους κυριάρχησαν εκτός των άλλων και οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη. 

Ερντογάν: «Τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα, αυτό την έκανε να τρελαθεί»

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι Σαρράζ είναι ο νόμιμος πρωθυπουργός της Λιβύης, ενώ ο Χαλιφέ Χαφτέρ δεν είναι ένας νόμιμος Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός, αλλά ένα πρόσωπο που έχει παράνομη δομή, χωρίς διεθνή αναγνώριση. 

Όσον αφορά στο μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν τόνισε ότι βασίζεται «στο διεθνές δίκαιο». 

«Το ένα αφορά στη θαλάσσια δικαιοδοσία και το άλλο στην ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία. Το μνημόνιο σχετικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία επικυρώθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση, το κοινοποιήσαμε στα Ηνωμένα Έθνη για την εγγραφή του, η διαδικασία προχωρά γρήγορα. Και τώρα η συμφωνία για την στρατιωτική μας συνεργασία υποβλήθηκε στην εθνοσυνέλευσή μας. Και εκείνη αφού επικυρωθεί από τη βουλή μας θα τεθεί σε ισχύ», ανέφερε.

Toυρκία σε Μητσοτάκη: «Μην ξεχνάτε ότι σας ρίξαμε στο Αιγαίο»

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμα ότι με αυτή τη συμφωνία θα προστατευτούν τα συμφέροντα τόσο της Λιβύης όσο και της Τουρκίας. 

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δε θα επιτρέψουμε να γίνουν μονομερή βήματα εναντίον της Τουρκίας. Κατά τις επαφές που είχαμε με τον κ. Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αυτό τους το είπαμε και ίδιος προσωπικά και η αντιπροσωπεία μου. Αυτοί ακόμη έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες. Είπαμε ότι εμείς τα κάνουμε όλα στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσουμε και από δω και πέρα να κάνουμε βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου. Αυτοί που μπαίνουν σε διαμοιρασμό της ανατολικής Μεσογείου αγνοώντας το διεθνές Δικαίου και τα δικαιώματα της Τουρκίας, ασφαλώς και ενοχλούνται από τα βήματα που κάνουμε. Εδώ γίνονται προσπάθειες να επιβληθούν κάποιοι σχεδιασμοί. Με ένα δίκαιο βήμα εμείς αυτά τα ματαιώσαμε. Θα προχωρήσω και πάρα πέρα. Εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει αναστροφή τη συνθήκης των Σεβρών. Έχει γίνει ένα τέτοιο βήμα», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Eρντογάν: «Υπέγραψα τη συμφωνία με Λιβύη – Τη στέλνουμε στον ΟΗΕ»

«Θα στείλουμε στατό στη Λιβύη αν χρειαστεί»

Για το θέμα της αποστολής στρατού στη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «αν έρθει τέτοιο αίτημα από τη Λιβύη η χώρα μας θα αποφασίσει ποια πρωτοβουλία θα αναλάβει». 

Μητσοτάκης: Πώς πήγε η συνάντηση με τον Ερντογάν

«Το έχω πει και πιο πριν ότι είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε βοήθεια στη Λιβύη. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ανέφερε. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε και πάλι έναν χάρτη που δημιούργησε η Άγκυρα μετά τη σύναψη της συμφωνίας με τη Λιβύη, ο οποίος «εξαφανίζει» ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, το Καστελόριζο και η Κάσος και υπέδειξε περιοχές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου σχεδιάζει να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. 

Καστελόριζο: «Έχουμε συνηθίσει τις απειλές Ερντογάν»

«Αυτό το μέρος που βλέπετε είναι η σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ανατολικά της Κρήτης περνάει αυτή η ζώνη που βλέπετε. Αυτή η ζώνη ενοχλεί κάποιους σε σοβαρό βαθμό. Μέσα σε αυτή τη ζώνη αυτό το μέρος, είναι τα σημεία G, F και E, ειδικά η ένωση και τα σύνορα μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Τι είναι αυτά; Η υφαλοκρηπίδα. Εμείς εδώ ας πούμε ότι άνετα θα κάνουμε σεισμικές έρευνες. Μετά που θα κάνουμε τις σεισμικές μας έρευνες θα κάνουμε και τις γεωτρήσεις μας», ανέφερε.

"Στα μαχαίρια" Μακρόν - Ερντογάν! Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη στο Παρίσι

«Οι προσδοκίες μας από εδώ είναι πολύ μεγάλες. Σήμερα με τον Σαρράζ συζητήσαμε όλα αυτά. Η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου έχει σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Ειδικά τον τελευταίο καιρό ακούμε για τις ανακαλύψεις κάποιων εταιρειών. Μπορεί και να πάρουμε μαζί μας κάποιες εταιρείες ισχυρές της διεθνούς κοινότητας. Αυτό θα αποκαλυφθεί και με τις επαφές που θα κάνουμε με τον Σαρράζ. Όσο ισχυρή είναι αυτή η επένδυση, τόσο πιο άνετη θα είναι και η δουλειά μας», κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top