Βρετανία: Απόλυτη πλειοψηφία των Τόρις με 365 έδρες- Τα τελικά αποτελέσματα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μετέβη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Οι πολυαναμενόμενες εκλογές στη Βρετανία ολοκληρώθηκαν με τα αποτελέσματά τους να χρήζουν νικητή τον Μπόρις Τζόνσον και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μετέβη σήμερα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να του αναθέσει επισήμως την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μερικές ώρες μετά τη θριαμβευτική του νίκη.

Brexit στις 31 Ιανουαρίου: Το χρονοδιάγραμμα της εξόδου

Σημειώνεται ότι οι χθεσινές εκλογές εξασφάλισαν στους Τόρις την ισχυρότερη πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων, έπειτα από αυτήν που είχε εξασφαλίσει η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987.

Ολοταχώς για Brexit: Σάρωσε ο Μπόρις Τζόνσον στις Βρετανικές εκλογές

Τα τελικά αποτελέσματα

Στη Βουλή των Κοινοτήτων που απαριθμεί 650 έδρες, ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει 326 έδρες για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία 365 εδρών εκ των συνολικά 650 στην κάτω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο ηγέτης των Τόρις κέρδισε 48 έδρες επιπλέον σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του 2017, καταγράφοντας έτσι μια ιστορική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. 
Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί έχασαν 59 έδρες, εξασφαλίζοντας 203 έδρες.
Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) εξέλεξε 48 βουλευτές, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11. 

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 67,3%. 

Μακρόν: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να γίνει «αθέμιτος ανταγωνιστής», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν        

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο να μη γίνει ένας «αθέμιτος ανταγωνιστής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, το οποίο προβλέπεται για τις 31 Ιανουαρίου. 

«Η ευχή μου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μια χώρα σύμμαχος, φίλη και πολύ κοντινός εταίρος. Η προϋπόθεση είναι να καθοριστούν οι κανόνες μιας πιστής σχέσης… δεν θέλουμε να γίνει αθέμιτος ανταγωνιστής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. 

Επίσης προειδοποιεί τη Βρετανία ότι η απορύθμιση μετά το Brexit θα σημαίνει ότι θα χάσει πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ        

«Δε νομίζω ότι μπορείτε να έχετε μια ισχυρή σχέση με την ενιαία αγορά της Ευρώπης, με ουσιαστικές ρυθμιστικές διαφορές σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς κανονισμούς. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. 

Άγκελα Μέρκελ: Η ΕΕ θα έχει «έναν ανταγωνιστή στην πόρτα της»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι η ΕΕ θα έχει «έναν ανταγωνιστή στην πόρτα της», ύστερα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που προγραμματίζεται για τις 31 Ιανουαρίου. 

«Θα υπάρχει ένας ανταγωνιστής στην πόρτα μας… αυτό ίσως μας κάνει να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις μας», δήλωσε η καγκελάριος. 

Κόρμπιν: «Είμαι έτοιμος να ηγηθεί του κόμματος μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός του»

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι δε θέλει να φύγει «εσπευσμένα», μετά την συντριπτική ήττα του κόμματός του, τη χειρότερη από τις το 1935, και ότι είναι «έτοιμος να ηγηθεί του κόμματος μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός του».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι η διεκδίκηση της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.

«Χθες το βράδυ απηύθυνα έκκληση για μία περίοδο περισυλλογής στο κόμμα και προφανώς το εκτελεστικό όργανο του κόμματός μας θα αποφασίσει ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε μετά για την εκλογή του διαδόχου μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Είμαι έτοιμος, και προφανώς εξελέγην για να το κάνω, να ηγηθώ του κόμματος μέχρι τότε», είπε.

Όταν ερωτήθηκε εάν αισθάνεται ένοχος για την κλίμακα της ήττας του Εργατικού Κόμματος, ο Κόρμπιν είπε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να κερδίσει τις εκλογές και να γεφυρώσει το εκλογικό σώμα απέναντι στο Brexit.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top