Brexit στις 31 Ιανουαρίου: Το χρονοδιάγραμμα της εξόδου

Τι ακολουθεί μετά από τη συντριπτική νίκη των Συντηρητικών

«Το Brexit θα υλοποιηθεί εγκαίρως στις 31 Ιανουαρίου χωρίς αν ή αλλά», δεσμεύτηκε ο ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη στη Βρετανία. 

Ολοταχώς για Brexit: Σάρωσε ο Μπόρις Τζόνσον στις Βρετανικές εκλογές

Η σαρωτική του νίκη έναντι του αντιπάλου του, Τζέρεμι Κόρμπιν, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στη Βρετανία για την… ηρωική της έξοδο από την ΕΕ, μετά από τρεισήμισι χρόνια συνεχών διαπραγματεύσεων, παλινωδιών, αμφισβήτησης και ανασφάλειας.

Το Brexit από το δημοψήφισμα του Ιουνίου το 2016 έχει λάβει δύο μεγάλες παρατάσεις, από τις 29 Μαρτίου στις 31 Οκτωβρίου του 2019 και τελικά στις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Τον περασμένο Ιούλιο μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, ήρθε στο προσκήνιο ο Μπόρις Τζόνσον, που τον ψήφισαν για αρχηγό τους και επικεφαλής της κυβέρνησης τα εγγεγραμμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Νέα παράταση για το Βrexit ανακοίνωσε ο Τουσκ!

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Μετά την εκλογική του νίκη, ο Μπόρις Τζόνσον θα πάει στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να λάβει εντολή διακυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον πάγωσε τη συζήτηση για τη συμφωνία

Στις 17 Δεκεμβρίου θα ορκιστούν οι 650 βουλευτές της κυβέρνησης και θα εκλέξουν τον πρόεδρο της βουλής (house speaker).

Δύο ημέρες αργότερα η βασίλισσα θα ανακοινώσει τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που ο Μπόρις Τζόνσον ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή (Queen's Speech). 

Ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να περάσει τη συμφωνία του για το Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αλλιώς η χώρα θα ρισκάρει για άλλη μία φορά μία άτακτη έξοδο από την Ένωση. Αναμένεται πάντως πως, με την πλειοψηφία που κέρδισε στις τελευταίες εκλογές, θα καταφέρει να περάσει τη νομοθεσία από το κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια το κείμενο θα πάει στη -μη εκλεγμένη- βουλή των Λόρδων, που εθιμικά δεν αντιτίθεται σε νόμους που περιέχονται στο επίσημο πρόγραμμα με το οποίο κατεβαίνει ένα κόμμα στις εκλογές.

Μετά η βασίλισσα θα επικυρώσει τον νόμο, πριν αυτός πάει προς ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2020

Δεν τελειώνουν όμως όλα εκεί. Η 31η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία της τυπικής εξόδου της χώρας από την Ένωση και όχι του πραγματικού Brexit.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών προβλέπει μια μεταβατική περίοδο 11 μηνών, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ. Σε αυτό το διάστημα οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται από αυτούς.

Η συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει όλους τους τομείς της μελλοντικής σχέσης των δύο μερών, από το εμπόριο, μέχρι την ασφάλεια, την άμυνα, την αλιεία, την προστασία δεδομένων και την επιστήμη.

Πάντως η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας μέσα σε 11 μόλις μήνες θεωρείται από πολλούς ανέφικτη, και αν δε δοθεί παράταση, τότε ένα «σκληρό» Brexit, ίσως είναι αναπόφευκτο. Αν γίνει κάτι τέτοιο, η Βρετανία θα συναλλάσσεται πια με τη γειτονική της αγορά, την ΕΕ, με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με υψηλούς δηλαδή δασμούς.

Εκτιμάται πάντως πως η ΕΕ θα δώσει παράταση, αν της ζητηθεί. Μία τέτοια συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στη βρετανική βουλή αυτό το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται διατεθειμένη να παράσχει όρους ελεύθερου εμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκεί, όπως λένε, να υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις, αντίθετα με το παράδειγμα της Σιγκαπούρης. Αυτό θα φέρει κάποια αντίσταση στη βρετανική βουλή, καθώς ο Τζόνσον θα πρέπει να υποχωρήσει σε κάποια θέματα, όπως περιβαλλοντικά και θέματα ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, η Βρετανία θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες και με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία, με τον Μπόρις Τζόνσον να φιλοδοξεί να κλείσει το 80% των συμφωνιών αυτών μέσα στην επόμενη τριετία.

ΣΒΗΝΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΝΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Τέλος, σύμφωνα με αναλυτές, θεωρητικά μπορεί να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, όμως μετά την ψήφιση της συμφωνίας για το Brexit από το κοινοβούλιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η Βρετανία θα έχει ήδη αποχωρήσει νομικά από την ΕΕ. 

Σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, η Βρετανία θα πρέπει να αιτηθεί να ξαναγίνει μέλος βάσει του Άρθρου 49 της ίδιας συνθήκης, να εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους και να λάβει την έγκριση όχι μόνον από την Κομισιόν και το ευρωκοινοβούλιο, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top