Νέα παράταση για το Βrexit ανακοίνωσε ο Τουσκ!

Για πότε μετατίθεται η ημερομηνία αποχώρησης στο Coreper

σημαίες ΕΕ Μεγάλης Βρετανίας

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου    

Στην ανακοίνωση πως η ΕΕ των 27 αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μια ευέλικτη παράταση του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου 2020, προχώρησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκα. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί με γραπτή διαδικασία.

Τρίμηνη ευέλικτη παράταση (μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit από τις 31 Οκτωβρίου στις 31 Ιανουαρίου 2020) θα εγκρίνουν σήμερα οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των Κρατών Μελών της ΕΕ (Coreper που συνέρχονται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες) σε συνέχεια της επί της αρχής συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η απόφαση λαμβάνεται με γραπτή διαδικασία και οι εθνικές πρωτεύουσες έχουν 24 ώρες να διατυπώσουν ενστάσεις. Άνευ ενστάσεων η παράταση ισχύει. 

Η καθοριστική προϋπόθεση για την απόφαση είναι αφενός η ανακοίνωση από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου των πρόωρων εκλογών, αφετέρου η απαιτούμενη προετοιμασία από πλευράς ΕΕ για την διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης, σε συνέχεια της συμφωνίας που υιοθέτησαν οι 27. Ο χρόνος της παράτασης δεν δίδεται για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης (ΣΑ) ή του Backstop. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της θετικής γνώμης και της Γαλλίας για το θέμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top