Οι παθήσεις που συνδέονται με τη ρύπανση και το νέφος

Γιατί συσχετίζονται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας

ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι μέρες με ρύπανση και νέφος στην ατμόσφαιρα δεν είναι και τόσο «αθώες» τελικά, καθώς συνδέονται με εμφάνιση προβλημάτων υγείας και αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο για περισσότερες αιτίες από όσες είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Αυτό υποστηρίζει μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας του Χάρβαρντ, Πέτρου Κουτράκη, απόφοιτου του Πανεπιστημίου Πατρών (1980).

Σύμφωνα με αυτή, αρκετές νέες παθήσεις όπως για παράδειγμα η σηψαιμία, η νεφρική ανεπάρκεια, οι ουρολοιμώξεις, οι δερματικές λοιμώξεις κ.α., συσχετίζονται για πρώτη φορά με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μάλιστα, η σύνδεση της ρύπανσης του αέρα με τις εισαγωγές σε νοσοκομείο εξαιτίας κάποιας από αυτές τις ασθένειες ισχύει ακόμη και για επίπεδα μικροσωματιδίων κάτω από τα σημερινά όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Θάλαμος αερίων» το Νέο Δελχί: Συναγερμός για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Γι' αυτό, οι ερευνητές εισηγούνται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω αυτά τα όρια, που σήμερα είναι 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μgm3). Ο ελληνικής καταγωγής δρ. Ιωάννης Μπάκολης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King's), ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα, συμφώνησε σε αυτό, λέγοντας ότι «ακόμη και το 9% του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια του ΠΟΥ, μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά από τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιδημιολογίας Τζόελ Σβαρτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), βρήκαν ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στα σωματίδια ΡΜ2,5 (διαμέτρου έως δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου) και η έκθεση σε αυτά για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και, κατά συνέπεια, με αυξημένο οικονομικό κόστος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top