EE:Ζητά από τον Τζόνσον να σταματήσει το «ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών»

Η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «μια συμφωνία είναι απίθανη»

ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την Τρίτη τον Μπόρις Τζόνσον ότι παίζει ένα «ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών» για το Brexit αφού πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι ουσιαστικά αδύνατη διότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προβάλλει αιτήματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Με μόλις 23 ημέρες πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το μέλλον του Brexit παραμένει βαθιά αβέβαιο και το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες προσπαθούν να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουν την ευθύνη για μια καθυστέρηση ή ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία.

Αυστηρό μήνυμα Τουσκ προς Τζόνσον: «Πού πας;»

Σε μια ένδειξη ότι οι προτάσεις της τελευταίας στιγμής από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, για να γεφυρωθεί το αδιέξοδο απέτυχαν, πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η Μέρκελ και ο Τζόνσον μίλησαν το πρωί της Τρίτης και εκείνη ξεκαθάρισε ότι μια συμφωνία είναι «εξαιρετικά απίθανη». Η πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι, εάν η θέση της Μέρκελ για την παραμονή της Βόρειας Ιρλαδνίας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ είναι και η θέση του μπλοκ, τότε είναι αδύνατη μια συμφωνία.

«Εάν αυτό αποτυπώνει μια νέα, καθιερωμένη θέση, τότε σημαίνει ότι μια συμφωνία είναι ουσιαστικά αδύνατη, όχι μόνο τώρα, αλλά για πάντα», ανέφερε η πηγή της Ντάουνινγτκ Στριτ. Εκπρόσωπος της Μέρκελ επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου με τον Βρετανό πρωθυπουργό, αλλά αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Τι δήλωσε η ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στο Twitter «Μπόρις Τζόνσον, το διακύβευμα δεν είναι να κερδηθεί ένα ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών. Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και η ασφάλεια και τα συμφέροντα των λαών μας. Δεν θέλετε συμφωνία, δεν θέλετε παράταση, δεν θέλετε να ανακληθεί (το διαζύγιο), quo vadis;», 

Τέτοιου είδους σχόλια υποδηλώνουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει στα σοβαρά το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για το Brexit και ότι τώρα το Λονδίνο και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προετοιμάζονται για ένα πικρό και πιθανόν χαώδες Brexit, για το οποίο καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να είναι υπεύθυνη.

Από την πλευρά του το Λονδίνο είπε ότι η Βρετανία δεν έχει δει συμβιβασμούς από την ΕΕ μέχρι στιγμής στις συνομιλίες για το Brexit, με τον εκπρόσωπο του Τζόνσον να καλεί το μπλοκ να επιδείξει ευελιξία προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία εξόδου.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Τζόνσον είπε στους υπουργούς του πως στόχος της Βρετανίας συνεχίζει να είναι μια συμφωνία και ότι συνεχίζονται οι τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Brexit: Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα τελειώσουν εντός της εβδομάδας

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες είναι προφανώς σε κρίσιμο σημείο. «Ο πρωθυπουργός θέλει όντως μια συμφωνία, αλλά εάν είναι να το πετύχουμε αυτό, θα απαιτηθούν κάποιοι συμβιβασμοί από την ΕΕ και αυτό δεν είναι κάτι που έχουμε δει μέχρι στιγμής», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι δεν είναι η Βρετανία που κάνει λόγο για παιχνίδια επίρριψης ευθυνών.

Αλληλοκατηγορίες για το Brexit

Σύμφωνα με την πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέρκελ δήλωσε ότι, για να υπάρξει μια συμφωνία, η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ΕΕ για πάντα.

Η επικεφαλής του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος, που στηρίζει την κυβέρνηση του Τζόνσον, κατηγόρησε την ΕΕ και την Ιρλανδία ότι προσπαθούν να εγκλωβίσουν το βρετανικό έδαφος σε μια μόνιμη τελωνειακή ένωση.

Η αντιπολίτευση είπε ότι ο Τζόνσον προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες για την κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

«Πρόκειται για μια ακόμα κυνική απόπειρα από το Νο10 (της Ντάουνινγκ Στριτ) να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος για το Brexit, προσθέτοντας ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του για να τον σταματήσει. «Ο Μπόρις Τζόνσον ποτέ δεν θα αναλάβει την ευθύνη για τη δική του αποτυχία να παρουσιάσει μια αξιόπιστη συμφωνία. Η στρατηγική του από την πρώτη ημέρα ήταν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία».

Άλλη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στο Reuters ότι εκτός κι αν η ΕΕ συμβιβαστεί και καταλήξει άμεσα σε μια συμφωνία για το Brexit, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία. «Εάν η ΕΕ δεν καταλήξει άμεσα σε μια συμφωνία, τότε θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», δήλωσε η πηγή. «Αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Τζόνσον έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, αν και, σύμφωνα με νόμο που πέρασαν οι αντίπαλοί του, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ ζητώντας αναβολή, εάν δεν μπορέσει να πετύχει μια συμφωνία εξόδου έως τις 19 Οκτωβρίου. Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί με τον νόμο, αλλά και ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ έως τα τέλη του μήνα, χωρίς να εξηγήσει την αντίφαση αυτή.

Πηγή από τη Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στο περιοδικό Spectator ότι η Βρετανία θα υιοθετήσει επιθετική στάση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για το Brexit, απειλώντας ενδεχομένως να αρνηθεί τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας. «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί περαιτέρω, άρα η όποια καθυστέρηση θα είναι εντελώς μάταιη», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Είτε θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είτε θα γίνουν εκλογές και τότε θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία».

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζούλιαν Σμιθ, δήλωσε ότι η όποια απειλή για άρνηση της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Βόρειας Ιρλανδίας ούτε του Ηνωμένου Βασιλείου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία Νέα
12.11.19 , 16:20 Είσαι ερωτευμένη; Αν έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά μην τον παντρευτείς!
12.11.19 , 16:19  Έβαλαν πιο σκληρά ελαστικά στην πίστα του Βραζιλιάνικου Grand Prix
12.11.19 , 16:03 Ο Άδωνις στο τιμόνι μιας… Mustang
12.11.19 , 15:58 Βασιλική Μιλλούση: Δείτε το σώμα της λίγες ημέρες μετά τη γέννηση της κόρης
12.11.19 , 15:42 Γερμανία: Απετράπη σχέδιο δολοφονίας «άπιστων»
12.11.19 , 15:34 Σκληρή κόντρα Κεράμεως – Φίλη για την ΑΣΟΕΕ
12.11.19 , 15:26 Μορφούλα Ιακωβίδου: Η αδελφή του Πέτρου παρουσιάζει το πρώτο της single
12.11.19 , 15:12 «Επαναστατική Αυτοάμυνα»: Προφυλακιστέοι οι δύο συλληφθέντες
12.11.19 , 15:10 Η νέα «συγγνώμη» του Γιώργου Λιάγκα για το περιστατικό στο ΑΠΘ
12.11.19 , 15:05 Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Προέδρου της Κίνας
12.11.19 , 14:58 Αθηνά Οικονομάκου: Η στιλάτη εμφάνιση στο θέατρο
12.11.19 , 14:57 Κέρκυρα: Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός θαμμένος σε χωράφι
12.11.19 , 14:53 Κινέζος Πρόεδρος: Στηρίζω την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
12.11.19 , 14:44 Georg Jensen: Το μοναδικό δανέζικο brand για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
12.11.19 , 14:30 Grace Kelly: H ζωή της πριγκίπισσας με το άδοξο τέλος-Τα σενάρια συνομωσίας
09.11.19 , 20:15 Ελληνίδα ηθοποιός: «Ο Νίκος Σεργιανόπουλος πήγαινε γυρεύοντας»
11.11.19 , 23:49 GNTM: Κι όμως αυτή η κοπέλα πήρε την καλύτερη φωτογραφία!
10.11.19 , 14:59 «Μόλις χώρισα!» - Ακόμα ένας χωρισμός στην ελληνική showbiz
12.11.19 , 08:36 GNTM - Σπυρούλα: Τα πρώτα λόγια μετά την αποχώρησή της
10.11.19 , 23:51 Επίσκεψη Κινέζου προέδρου: Κλειστοί δρόμοι σε Αθήνα και Πειραιά
10.11.19 , 13:36 GNTM-Trailer: Τα κορίτσια ετοιμάζονται για… διεθνή καριέρα!
08.11.19 , 16:53 Εκθαμβωτική η Kate Middleton με σκουλαρίκια της Πριγκίπισσας Diana
11.11.19 , 17:09 Η Άση Μπήλιου στο star.gr: Αυτά είναι τα ζώδια που έχουν καρμική σχέση!
09.11.19 , 13:44 Σάκης Τανιμανίδης: Με τη μικρή του αδερφή στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας
11.11.19 , 12:00 Χριστίνα Μπόμπα: Η απάντηση στον Βαρθακούρη που είπε ότι δεν τη γνωρίζει!
09.11.19 , 14:28 Πασίγνωστος τραγουδιστής συνελήφθη για ναρκωτικά
11.11.19 , 08:34 Αλέξης Γεωργούλης: Είναι ζευγάρι με την κόρη γνωστού Έλληνα ηθοποιού;
11.11.19 , 11:01 Ειρήνη Ψυχράμη: Οι πρώτες δηλώσεις μετά τη γέννα της
09.11.19 , 22:57 Τρίκαλα: Τον Γενάρη είχε πεθάνει το αδελφάκι του τριών μηνών βρέφους
12.11.19 , 00:03 GNTM: Αποχώρησε η Σπυρούλα!
Back to Top