Συρία: Αποχωρούν οι Αμερικανοί εισβάλλουν οι Τούρκοι

Δεν εγκαταλείπουμε τον τόπο μας λένει οι Κούρδοι

Την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Ουάσιγκτον έδωσε το «πράσινο» φως για την τουρκική εισβολή στη Συρία και ξεκαθάρισε ότι ο αμερικανικός στρατός δε θα συμμετάσχει σε αυτήν. 

Τουρκία: Ενισχύεει τα στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η Τουρκία θα εισβάλει σύντομα στη βόρεια Συρία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Τραμπ και Ερντογάν αποφασίστηκε η Τουρκία να παραλάβει όλους τους ξένους ενόπλους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του ISIS και που σήμερα κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις που πολέμησαν στο πλευρό τους. 

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε νέα πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας

Η Ουάσιγκτον μάλιστα κάλεσε τους Κούρδους, οι οποίοι ουσιαστικά κατατρόπωσαν τους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να εγκαταλείψουν την περιοχή, αφήνοντάς τους έκθετους και απροστάτευτους απέναντι στην Τουρκία. 

Την Κυριακή, μάλιστα, είχαν κυκλοφορήσει βίντεο και φωτογραφίες που έδειχναν τα τουρκικά στρατεύματα να ετοιμάζονται για στρατιωτικές ενέργειες στα σύνορα με τη βόρεια Συρία, ώστε να δημιουργηθεί η πολυπόθητη για τον Ερντογάν «ασφαλής ζώνη», όπου θα μπορέσουν να τοποθετηθούν αρκετοί πρόσφυγες. 

Τι είπαν Τραμπ – Ερντογάν

Όσον αφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πρόεδροι, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως σε αυτή συζητήθηκαν εκτός από διμερή ζητήματα, το θέμα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα ανατολικά του Ευφράτη. 

Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε στον πρόεδρο Τραμπ πως η θεμελίωση της ζώνης αυτής είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων PKK-YPG που δρουν στην περιοχή και για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, που θα επιτρέψουν στους Σύριους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η Τουρκία, η οποία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τη μάχη της κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει την επανεμφάνιση παρόμοιων προβλημάτων στην περιοχή.

Τέλος, έγινε γνωστό πως οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στην Ουάσινκτον τον επόμενο μήνα, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του.

Κούρδοι: Δεν εγκαταλείπουμε τον τόπο μας

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το ουσιαστικό «άδειασμα» των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ, οι κουρδικές δυνάμεις ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. 

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των τουρκικών απειλών για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους στη βόρεια Συρία. 

Οι κουρδικές αρχές που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στον βορρά της Συρίας προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι –μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά– οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top