Τουρκία: Ενισχύεει τα στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία

Ερντογάν: Αναλάβαμε στρατιωτική δράση για την ασφάλειά μας

Τουρκικα αρματα μαχης

Η Τουρκία άρχισε σήμερα να μετακινεί στρατιώτες και εξοπλισμό στα νοτιοανατολικά σύνορά της με τη Συρία, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι επίκειται μια στρατιωτική επέμβαση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Το τουρκικό πρακτορείο DHA ανέφερε ότι μεταφέρονται άρματα και θωρακισμένα οχήματα στην περιοχή του Ακτσάκαλε, στα νοτιοανατολικά σύνορα. Ο τελικός προορισμός τους είναι η πόλη Τελ Αμπιάντ, εντός του συριακού εδάφους.

Εννέα φορτηγά μεταφοράς οχημάτων και ένα λεωφορείο γεμάτο με στρατιώτες έφτασαν στο Ακτσάκαλε τη νύχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Οι μονάδες αυτές μετακινήθηκαν από τη Σανλιούρφα, όπου τον περασμένο Μάρτιο ο τουρκικός στρατός άνοιξε ένα κέντρο διοίκησης.

Το Σάββατο ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η χερσαία και αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη μπορεί να συμβεί «ακόμη και σήμερα ή αύριο».

Υποστήριξε επίσης ότι η Άγκυρα «αναγκάστηκε» να αναλάβει στρατιωτική δράση για τη δική της ασφάλεια και για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατόν οι Σύροι που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Κυριακής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, σε μια συζήτηση που επικεντρώθηκε, όπως ήταν φυσικό, στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Λίγη ώρα μετά το τέλος της μεταξύ τους συνομιλίας, η πλευρά του Τούρκου προέδρου εξέδωσε, μέσω του εκπροσώπου επικοινωνίας, ανακοίνωση για το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

«Εκτός από τα διμερή ζητήματα που μας απασχολούν, στη συζήτηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη ζώνη ασφαλείας που σχεδιάζεται στα ανατολικά του Ευφράτη. Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε στον πρόεδρο Τραμπ πως η θεμελίωση της ζώνης αυτής είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων, που δρουν στην περιοχή και για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, που θα επιτρέψουν στους Σύριους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» ανέφερε η πλευρά του Ερντογάν.

Όπως έγινε γνωστό, οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top