Τέλος το κινητό κάτω από τις φούστες – Ποινικοποιείται το «upskirting»

«Φορούσε τόσο κοντή φούστα που "τα’θελε"»

upskirting

Τέλος στο φαινόμενο της «εισβολής» των smartphones κάτω από τις γυναικείες φούστες αποφάσισε να βάλει η Γερμανία, ακολουθώντας την πρακτική χωρών όπως η Αγγλία και η Ουαλία, που ποινικοποίησαν το «upskirting». Μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση έχει λάβει επίσης και η Γαλλία.

Το γερμανικό υπουργείο δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του τόνισε πως θα λάβει μέτρα για το φαινόμενο, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Στη Γερμανία, πολλά θύματα ζητούσαν επίμονα να υπάρξει πρόβλεψη στον ποινικό κώδικα για την τιμωρία των δραστών. Η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ είπε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι οι υπηρεσίες της θα αρχίσουν να συντάσσουν ένα νομοσχέδιο.

«Ο όρος upskirting κρύβει μια αηδιαστική εισβολή στην ιδιωτικότητα της γυναίκας... Και για αυτό είμαι αποφασισμένη να αντιμετωπίσω το θέμα και να αλλάξω τη νομική του υπόσταση», τόνισε.

Τι είναι όμως το «upskirting»;

Από τότε που τα κινητά τηλέφωνα απέκτησαν κάμερες, εκτός από την ιδιωτική μας ζωή εισέβαλαν και κάτω από τις φούστες πολλών γυναικών. Όχι από μόνα τους φυσικά. 

Η απαράδεκτη πρακτική είχε ως εξής:¨Άνδρες τραβούσαν με το κινητό τους τηλέφωνα φωτογραφίες ή video από τα «ενδότερα» γυναικών που φορούσαν φούστες ή κοντά φορέματα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Στη συνέχεια τα  «ανέβαζαν» σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ή σε άλλες πλατφόρμες.

Πολλοί μάλιστα δικαιολογούσαν τη συμπεριφορά τους λέγοντας πως «από τη στιγμή που το θύμα δεν το γνωρίζει τότε δεν πληγώνεται». Ακόμα πιο εξοργιστική ήταν η απάντηση: «Φορούσε τόσο κοντή φούστα που "τα’θελε"».

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός άνδρα στη Μαδρίτη ο οποίος είχε θυματοποιήσει με την τακτική του «upskirting» πάνω από 550 γυναίκες.

Ο 53χρονος από την Κολομβία είχε κρυμμένη την κάμερα στο σακίδιο πλάτης του και έτσι κατάφερνε να φωτογραφίζει τα απόκρυφα των γυναικών. Πιστεύεται πως είχε «τραβήξει» πάνω από 283 video τα οποία είχε ανεβάσει σε πορνογραφικά sites συγκεντρώνοντας εκατομμύρια views.

Τον περασμένο Απρίλιο, δύο Γερμανίδες είχαν απευθύνει έκκληση μέσω του διαδικτύου ζητώντας να ληφθούν επειγόντως μέτρα. Η μία από αυτές είχε πέσει θύμα upskirting δύο φορές όταν ήταν έφηβη. Το κείμενο της φοιτήτριας κινηματογράφου Χάνα Ζάιντελ και της δημοσιογράφου Ιντα Ζάσενμπεργκ συγκέντρωσε 90.000 υπογραφές υποστήριξης.

Μια παρόμοια εκστρατεία είχε ξεκινήσει στη Βρετανία η ακτιβίστρια Τζίνα Μάρτιν και οι ενέργειές της οδήγησαν στην υιοθέτηση ενός νέου νόμου στη χώρα της.

Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν σήμερα στη Φινλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ινδία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top