Τέλος η μπούρκα από όλους τους δημόσιους χώρους στην Ολλανδία

Στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Γυναίκα στην Ολλανδία έχει καλυμμένο το κεφάλι της με μπούρκα.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας έθεσε σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου τον νόμο απαγόρευσης της μπούρκα και του νικάμπ στα σχολεία και όλους τους δημόσιους χώρους.

Ο νόμος για την απαγόρευση να φοράει κάποιος ο,τιδήποτε καθιστά μη αναγνωρίσιμο το πρόσωπο, όπως κράνη πλήρους κάλυψης, κουκούλες ή μπούρκα ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018.

«Εφεξής απαγορεύονται τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο στους χώρους εκπαίδευσης, τα ιδρύματα και τα δημόσια κτίρια, στα νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς» με το πρόστιμο για τους παραβάτες να προβλέπεται να είναι 150 ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στους εργαζομένους στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα και στους οδηγούς εναπόκειται να αρνηθούν την πρόσβαση σε μία γυναίκα που φοράει μπούρκα ή νικάμπ ή να καλέσουν την αστυνομία. Στην πράξη, όμως, η απαγόρευση έμεινε ανεφάρμοστη. 

Ο «πόλεμος» της μαντίλας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian τόσο το Αρχηγείο της ολλανδικής αστυνομίας όσο και οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να τηρήσουν τον νέο νόνο, επιτρέποντας στις γυναίκες από τη Μέση Ανατολή να τηρούν τις ισλαμικές παραδόσεις που τις θέλουν να κυκλοφορούν σεμνές σε δημόσιους χώρους. 

Ο τομέας των ΜΜΕ ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι οι οδηγοί δε θα σταματούν τα λεωφορεία, τους συρμούς του τρένου, του μετρό ή του τραμ για να κατεβάσουν μία γυναίκα που παραβαίνει τον νόμο, διότι αυτό θα προκαλούσε καθυστερήσεις.

Πολλά νοσοκομεία της χώρας ανακοίνωσαν επίσης ότι «δε θα αρνηθούν τη νοσηλεία σε οποιονδήποτε, ό,τι και να φοράει». 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από 200 ως 400 γυναίκες φορούν μπούρκα ή νικάμπ στην Ολλανδία, μια χώρα 17 εκατομμυρίων κατοίκων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top